A nemzetiszocialista időkben készült műtárgyakból nyílt kiállítás Bécsben

A nemzetiszocialista időkben készült műtárgyakból nyílt kiállítás Bécsben

A nemzetiszocialista időkben született műalkotásokból nyílt rendhagyó tárlat Bécsben. A látogató, mintha egy zsúfolt raktárba lépne, egyes tárgyak még a tárolódobozban vannak.

A kiállítás A Bécs sorra elesik, azaz a művészet politikája a nemzetiszocializmus idején címet viseli.

Hírdetés

Két kutató négy éves munkájának eredményeképpen jött létre, akik annak a 3000 osztrák művésznek az alkotásait viszgálták, akik a nemzetiszocialista annexio (Anschluß) után hivatalosan is a birodalmi művészeti szövetséghez tartoztak, és akik a Harmadik Birodalom bukása után is munkához jutottak.

„Az úgynevezett »nácitalanítás« (Entnazifizierung) nagyon rövid ideig tartott. Legkésőbb 1950 után már visszatérhettek a művészi pályára. Senki nem kérdezte tőlük, hogy kötődtek-e a nemzetiszocializmushoz. Kaphattak állami megbízásokat. Tehát vannak olyan művészek, akik a háború után is aktívak volta” – meséli Sabine Palkolm-Forsthuber, kutató és kurátor.

A kiállítás célja fényt deríteni a Harmadik Birodalom művészetpolitikájára. A tárlat egyike azoknak a módszereknek, amellyel Bécs igyekszik felldolgozni „bonyolult háborús múltját”.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »