A nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezés a magyar parlamentben

A nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezés a magyar parlamentben

2019. november 12-én ülésezett a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága, amelynek napirendjén szerepelt a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése.

A Bizottság meghallgatta Izsák Balázst és Dr. Dabis Attilát, a Székely Nemzeti Tanács elnökét és külügyi megbízottját, a kezdeményezés képviselőit.

A Székely Nemzeti Tanács elnöke többek között kifejtette: „Európában nemcsak az államok szavatolják a nemzeti kultúrák fenntartását, hanem a nemzeti régiók is. Az aláírásgyűjtés következő féléve a nemzeti régiók európai mozgalmának a kiindulópontja lehet. Távlati célunk, hogy ez a mozgalom is sikeres legyen, ennek előfeltétele az egymillió támogató aláírás összegyűjtése fél éven belül.”

Hírdetés

A Székely Nemzeti Tanács külügyi képviselője, elmondta: „A magyar nemzeti közösségek szempontjából a kezdeményezés tétje az, hogy fel tudjuk-e használni az unió fejlesztési forrásait, arra, hogy javítsuk a magyarok által lakott térségek népességmegtartó erejét.”

A bizottság tagjai kérdéseket tettek fel, majd pártjaik támogatásáról biztosították a kezdeményezés képviselőit, és arra tettek ígéretet, hogy nemcsak a választóik felé közvetítik a támogatási igényt, hanem nemzetközi kapcsolataikat is felhasználják a kezdeményezés sikere érdekében.

A Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága állásfoglalását egyhangú szavazással fogadták el a FIDESZ, a KDNP, a Jobbik, az MSZP képviselői, de támogatóan nyilatkozott az LMP meghívott képviselője is. Az állásfoglalás felhívja az anyaországi és a külhoni nemzetrészekben élő magyarokat, hogy a polgári kezdeményezést aláírásukkal minél nagyobb létszámban támogassák.

A Székely Nemzeti Tanács Sajtószolgálata


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »