A nemzeti kisebbségek ügyével foglalkozó csoportot hoznak létre Kárpátalján

A nemzeti kisebbségek ügyével foglalkozó csoportot hoznak létre Kárpátalján

Kárpátalján a nemzeti kisebbségek számára egy olyan csoportot hoznak létre, melynek célja, hogy összefogja az állami hatóságok és a térség nemzetiségi közösségeinek képviselőinek erőfeszítéseit jogaik tiszteletben tartása és a sürgető problémák megoldása érdekében – olvasható a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás Facebook-oldalán. 

Megjegyzik, a csoport az Európai Tanács egyik, Ukrajna nemzeti kisebbségeivel kapcsolatos projektje keretében jön létre.

A bizottság tagjait a megyei közigazgatás szakemberei és a régióban élő nemzeti kisebbségek képviselői alkotják majd, akik közösen tanulmányozzák a nemzetiségi közösségek valós szükségleteit és munkatervet dolgoznak ki a szükséges programok megvalósításához.

Hírdetés

„Az itt élő nemzeti közösségek számát tekintve Kárpátalja számára fontos egy regionális szintű kezdeményező csoport létrehozása… Most az a fő feladat, hogy közösen találjunk új módszereket a nemzeti közösségek támogatásával kapcsolatban. Ezt képviselőik aktív részvételével lehet a leghatékonyabban megtenni” – jelentette ki Roman Moldavcsuk, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás stratégiai kommunikációs, valamint nemzetiségi és vallási osztályának vezetője.

Zemfira Kondur, az Európai Tanács ukrajnai irodájának képviselője kiemelte, Ukrajna 5 régiójában – Vinnyicában, Volinyban, Kárpátalján, Odesszában és Csernyihivben – már két évvel ezelőtt indultak ilyen kezdeményezések. Akkoriban a városi önkormányzatok vagy a területi közösségek berkein belül jöttek létre ilyen kezdeményező csoportok. Most mérlegelik a lehetőségét annak, hogy magasabb szintre lépjenek a jogok érvényesülése és a nemzeti közösségek szükségleteinek fedezése érdekében. Elmondása szerint az Európai Tanács egész évben pályázati lehetőséget biztosít és pénzügyi támogatást nyújt az intézkedések végrehajtásához.

Forrás: KISZó

The post A nemzeti kisebbségek ügyével foglalkozó csoportot hoznak létre Kárpátalján appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »