A nemzeti himnusz kiigazítását készíti elő a kulturális minisztérium

A nemzeti himnusz kiigazítását készíti elő a kulturális minisztérium

A szlovák nemzeti himnusz kiigazítását készíti elő a kulturális minisztérium a Szlovák Filharmonikusokkal együttműködve. 32 év után készül új feldolgozás, az eredeti szöveg és a dallam változatlan marad.

A cél a himnusz, mint nemzeti szimbólum jelentőségének és fontosságának hangsúlyozása – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Petra Bačinská, a kulturális minisztérium kommunikációs osztályának vezetője. „Oskar Rózsa neves szlovák zeneszerző, karmester, producer vállalta a feladatot a filharmonikusokkal, a Pozsonyi Fiúkórussal és a Szlovák Rádió Gyermekkórusával együttműködve.

A himnusz új feldolgozása hangsúlyosabban szimfonikus, monumentális és fantáziadús lesz”

Hírdetés

– mondta a szóvivő, hozzátéve, az a cél, hogy a fiatalokhoz is közelebb hozzák a himnuszt. Bačinská megjegyezte, hogy már régóta tervezték a projektet.

„A himnusz megújításának és modernizálásának ötlete még 2011-ben született meg, amikor Oskar Rózsa benyújtotta javaslatát a kulturális tárcához. A minisztérium jelenlegi vezetése a Szlovák Filharmonikusokkal együttműködve úgy döntött, hosszú évek után most megvalósítja ezt a projektet” – magyarázta a szóvivő.

A szlovák himnusz történelmi gyökerei a Štúr-nemzedék idejére nyúlnak vissza. A himnusz 1918-ban a cseh-szlovák himnusz része lett, majd 1993, az önálló Szlovák Köztársaság megalakulása óta az első két versszak Martin Burlas zeneszerző feldolgozásában csendül fel. A szóvivő tájékoztatása szerint az elmúlt három évtizedben számos muzsikus és zeneszerző próbálta új variációkban megszólaltatni a szlovák himnusz. Hivatalos projekt azonban csak most készül.

TASR


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »