A nemzeti érzés szellemi érték

A nemzeti érzés szellemi érték

Október elején vette kezdetét az 52. Szenczi Molnár Albert Napok rendezvénysorozata. A tavalyi év után az ideit is befolyásolta a járványhelyzet, de mivel a rendezvényeket bizonyos feltételek mellett meg lehetett tartani, minden tervezett program megvalósulhatott. A rendezvénysorozat hivatalos zárórendezvényét november 6-án tartották, bár november 8-án még egy megemlékezésre kerül sor a magyar középiskolában.

A Szenczi Molnár Albert Alapiskolában megtartott zárórendezvényt Matus Mónika igazgató ünnepi köszöntője nyitotta meg. Kiemelte: Szenczi Molnár Albert ősei székelyek, nagyapja, apja molnár volt. A fiú azonban nem lett sem molnár, sem szenci lakos, helyette német és holland egyetemek tudós professzora és a legtöbb kiadást megért könyv, a protestáns zsoltároskönyv szerzője.

„Felismerte, mivel segítheti Magyarországot, hogy az a művelődés terén felzárkózhasson a művelt európai nemzetekhez. Méltán mondta magáról: egy nyelvnek nem utolsó ékesítgetője vagyok. Szenczi Molnár Albert az elsők között volt, akiben a nemzeti érzés mint szellemi érték öntudatra ébredt. Feláldozta külföldi sikerét és nyugati életformáját, hogy kultúrájáért küzdhessen” – mondta az igazgató.

Matus Mónika bevezetője után felléptek az alapiskola felső tagozatosai egy összeállítással, amelyből szintén Szenczi Molnár Albert élete és munkássága volt megismerhető.

Hírdetés

Az alapiskolások csodálatos műsora után az Immanuel – velünk az Isten ökumenikus énekkar adott műsort, ami előtt Matus Jenő boldogfai plébános szólt az ünneplőkhöz. Elmondta: minden kedden találkoznak az ökumenikus énekkarral, minden próbán megszólal Isten szava. Matus Jenő felolvasta Pál apostol korintusziakhoz írt levelét a szeretetről. „Ha szeretet nincs bennem, mit sem érek” – hangzottak az értékes gondolatok.

2017-ben alakult meg az énekkar, jelenleg 12 tagú az együttes. Szolgálják kicsi közösségüket, hiszen a végvárainkon, a templomainkban, az iskoláinkban így is szolgálni kell – emelte ki Matus Jenő, aki bízik a magyar feltámadásban. Ez a név újra szép lesz, és ezért az énekkar is nagyon sokat tesz – mondta el az atya.

Az énekkar műsorát a koszorúzás követte. Szenczi Molnár Albert domborműve az iskola aulájában található. Itt helyezték el koszorúikat az oktatási intézmények, a Csemadok és a Szövetség. Zárszót Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke mondott, kiemelve: ez a nap a szeretetről szólt. A műsort adóknak ezért nagy köszöntet mondott, hiszen itt volt az ideje, hogy a közösségünkben is szó essék a szeretetről. A műsor mindenkinek erőt adott. Bárdos Gyula elmondta: nagy öröm, hogy az idei évben megvalósulhattak a rendezvények és köszönettel tartozik az alapiskolának is, hogy ismét helyszínt biztosított a koszorúzási ünnepségnek és zárórendezvénynek.

(Neszméri Tünde/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »