A németeknek elegük van Merkel politkájából

A németeknek elegük van Merkel politkájából

A német lakosság 79 százaléka váltást sürget a menekültpolitikában, Angela Merkel kancellár irányvonalát pedig csupán 15 százalék támogatja egy pénteken ismertetett felmérés szerint. A csehek 60 százaléka pedig úgy véli, hogy Csehországnak egyáltalán nem kellene befogadnia menekülteket a háború sújtotta országokból.

Egyre több ország sürget irányváltást a migránsválságot illetően, vagy éppen utasítja el a bevándorlókat. A német Emnid közvélemény-kutató intézet adatai szerint a Merkel vezette jobboldali CDU/CSU pártszövetség szavazói a lakosság egészét jellemző mértéknél is nagyobb arányban sürgetnek irányváltást, 90 százalékuk véli úgy, hogy a kancellárnak változtatnia kell a menekültpolitikában. Ugyanakkor a CDU/CSU-szavazók 67 százaléka úgy véli, hogy továbbra is Angela Merkel a megfelelő személy a kancellári tisztségben. A lakosság egészét tekintve 53 százalékos a politikus támogatottsága, míg 42 százalék szerint más kancellárra van szüksége Németországnak.

A lakosság többsége támogatja a határzár gondolatát, 33 százalék szerint Németországnak is le kell zárnia a határait a menedékkérők előtt, ha más uniós tagállamok így tesznek, további 24 százalék szerint pedig Németországnak a többi tagállam lépéseitől függetlenül is le kell zárnia határát. A lakosság alig harmada, 35 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy nyitva kell tartani a határt a menekültek előtt. Az N24 hírtelevízió megbízásából készített felmérés alapján erősödik az aggodalom, hogy a menekültek túlterhelik Németországot. Ezt jelzi, hogy a tavaly tavaszi 23 százalékról 48 százalékra emelkedett mindazok aránya, akik tartanak attól, hogy túl sok menekült érkezik az országba, és 74 százalékról 49 százalékra süllyedt mindazok aránya, akik szerint az ország megbirkózik a menekültválsággal. A reprezentatív felmérést szerdán végezték, ezer ember megkérdezésével.

Hírdetés

Csehországban se örülnek a migránsoknak

A cseh CVVM közvélemény-kutató intézet által még decemberben megkérdezettek egyharmada szerint a menekülteket csak arra az időre kellene befogadni, amíg országukban megnyugszik a helyzet. Mindössze a megszólítottak két százaléka volt azon a véleményen, hogy ezeket a menekülteket be kell fogadni, és letelepedési engedélyt kell nekik adni Csehországban. A menekültek befogadását ellenzők aránya a szeptemberi hasonló felméréshez viszonyítva nyolc százalékkal emelkedett. A cseh lakosság 82 százaléka a felmérés szerint biztonsági kockázatot lát a menekültek befogadásában. Érdekes adat, hogy a menekültválság iránt rendkívüli a csehek érdeklődése, a megkérdezettek 74 százaléka állította, hogy folyamatosan figyeli az események alakulását.

A prágai belügyminisztérium közlése szerint az országban tavaly 1525 külföldi állampolgár kért menedéket, 369-cel több, mint 2014-ben. Az év végéig 71 személy kapott menedéket, míg 369-nek fokozott védelmet biztosítanak a cseh hatóságok. A korábbi időkben a menedékkérelmek száma évente ezer alatt mozgott, s menedéket néhány tucatnyian kaptak. Tavaly a menedékkérelmek legnagyobbik részét (694) ukrán állampolgárok nyújtották be, őket a szírek (134) és a kubaiak (128) követték.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »