A németeken keresztül gyakoroltak nyomást Orbánékra

Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint a horvát kormány jól reagált a menekültválságra, amikor elkezdte a magyar határra buszoztatni a migránsokat. A zágrábi belügyminiszter pedig azt állítja: a német kormányon keresztül tudtak nyomást gyakorolni a magyar kabinetre, hogy fogadják a menekülteket. Horvátország egyébként csak ma, több mint 19 ezer ember Magyarországra engedése után kezdte meg a menekültek regisztrációját.

A magyar határzár kezdete óta 29 ezer ember érkezett Horvátországba, ebből az első 19 ezret regisztráció nélkül engedték Magyarországra. A szomszédos országba szeptember 15-e óta érkeznek folyamatosan a menekültek, az első gyűjtőközpont azonban csak napokkal később, most vasárnap készült el Opátovacban (Apáti). A horvát hatóságok azt állítják: ott mindenkit regisztrálnak, ujjlenyomatot azonban nem vesznek le, a hivatalos indoklás szerint azért, mert megijednek tőle a migránsok.

„Ez egy átmeneti tábor, ahol 4 ezren várhatnak a továbbutazásra, ha nincs busz és vonat, amely továbbvinné őket a magyar határra. A problémák még csak most kezdődnek, a rossz idő miatt tovább romolhat a helyzet. Tovarnikból is ide, Opatovacba szállítjuk az embereket, akiket Magyarországra viszünk tovább” – mondta Ranko Ostojic belügyminiszter.

Hírdetés

 

Pénteki sajtótájékoztatóján ismerte el a horvát kormányfő először, hogy szervezetten szállítják a magyar határra az embereket. A belügyminiszter most azt állítja: a német kormányon keresztül gyakoroltak nyomást az Orbán-kabinetre, hogy a magyar hatóságok vigyék tovább a határra szállított menekülteket, és állítólag a röszkei határnyitást is a németek intézték el. Az ENSZ menekültügyi főbiztossága elégedett a horvát kormány tevékenységével.

„Az UNICEF üdvözli a tábor felállítását, mert legalább nem a tűző napon vagy az esőben kell várakozni. A horvát hatóságok fenntartják a rendet, és jó munkát végeznek a migránsok elszállításával” – jelentette ki Babar Baloch, az ENSZ szóvivője.

A horvát kormány számítása szerint szeptember végéig 80 ezer ember érkezik hozzájuk, akiket Magyarországra visznek tovább.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »