A németek willkommenezés helyett már inkább azon agyalnak, vajon melyiküket robbantják fel legközelebb

A németek willkommenezés helyett már inkább azon agyalnak, vajon melyiküket robbantják fel legközelebb

Egy pénteken ismertetett felmérés szerint a németországi lakosság csaknem háromnegyede tart terrortámadástól.

A ZDF országos köztelevízió megbízásából végzett közvélemény-kutatás alapján a lakosság 73 százaléka tart terrortámadástól, míg 25 százalék nem számít merényletre. Ez kismértékű csökkenés a franciaországi Nizzában július 14-én teherautóval végrehajtott iszlamista támadás után mért szinthez képest; akkor 77 százalék tartott attól, hogy hamarosan Németországban is követnek el terrormerényletet, és 20 százalék úgy vélte, nem kell terrortámadással számolni.

A ZDF adatai szerint a júliusi 59 százalék után 62 százaléka gondolja, hogy a német állam elég sokat tesz azért, hogy megvédje a lakosságot a terrorizmustól. (Például százezrével engedi be a potenciális terroristákat – a szerk.) A terrorizmus elleni védelmet elégtelennek tartók aránya 31 százalékos, nem változott.

Az országos közszolgálati televízió Deutschlandtrend című kutatássorozatában az iszlamista indíttatású robbantásos merénylet előkészítésével gyanúsított Dzsaber al-Bakr ügyével kapcsolatban vizsgálták a kérdést. A 22 éves szíriai "menekült" szerdán öngyilkosságot követett el lipcsei börtöncellájában.

A gyanúsítottat nem tartották állandó megfigyelés alatt, mert a börtön pszichológusa nem állapította meg nála öngyilkosság közvetlen veszélyét. A haláleset miatt széles körben bírálták a szászországi tartományi hatóságokat az országos és a helyi politikában. A kritikák szerint érthetetlen, hogy miért nem öngyilkosjelöltként kezelték a férfit, aki a hatóságok gyanúja szerint éppen öngyilkos merényletre készült, és miért vandalizmusnak értékelték, hogy leszakította a cellája plafonján lévő lámpát, és "manipulálta" a falon lévő konnektort.

A tartományi biztonsági szerveket a többi között azért is bírálták, mert nem tudják, hogy Dzsaber al-Bakr a menekültstátus tavaly júniusi megszerzése óta járt-e, illetve hányszor és milyen célból járt Törökországban, esetleg Szíriában, és azért is, mert nem tudták elfogni, amikor október 8-án hajnalban nagyszabású rajtaütést szerveztek egy chemnitzi lakótelepen.

Stanislaw Tillich szászországi miniszterelnök pénteken a törvényhozásnak a tartományokat képviselő kamarájában (Bundesrat) elmondott beszédében elismerte, hogy a helyi hatóságok hibákat követtek el. Hangsúlyozta, hogy a gyanúsított öngyilkosságát mindenképpen meg kellett volna akadályozni. Ugyanakkor visszautasította azokat a bírálatokat, amelyek szerint Dzsaber al-Bakr ügye melléfogások sorozata, és a szászországi biztonsági és igazságügyi szervek csődjét mutatja. Egyben jelezte, hogy nyitott arra a felvetésre, hogy vizsgálja ki a történteket egy független vizsgálóbizottság.

Dzsaber al-Bakr az eddig nyilvánosságra jutott adatok szerint október 8-án kora reggel a rendőrök elől elmenekülve Chemnitzből zavartalanul eljutott bejelentett lakóhelyére, a Lipcse közelében fekvő Eilenburgba, majd onnan Lipcsébe. A gyanúsítottat befogadta lakásába három szíriai "menekült", majd másnap megkötözték és átadták a rendőrségnek, elmondásuk szerint azért, mert egy arab nyelvű körözési felhívás alapján felismerték. A Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati televízió értesülése szerint a gyanúsított a kihallgatásán azzal vádolta az őt elfogó szír menekülteket, hogy “benne vannak a történetben”, tudtak arról, hogy merényletet akar elkövetni. A három férfi a Bild című lap pénteki számában elmondta, hogy nem ismerték korábban Dzsaber al-Bakrt, aki csak bosszút akart állni rajtuk, amiért átadták a rendőrségnek. Azt is elmondták, hogy tettük miatt életveszélyes fenyegetéseket kapnak az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet szimpatizánsaitól.

A három szíriai férfi szerepéről a hatóságok nem közöltek adatokat, így nem tudni, hogy tanúként vagy gyanúsítottként tartják-e számon őket. Az viszont biztos, hogy nincsenek őrizetben. Az MDR szerint Dzsaber al-Bakr elfogása után a rendőrség kihallgatta őket. A Leipziger Volkszeitung című lipcsei lap értesülése szerint a hatóságok mindhárom menekültet mélyreható ellenőrzés alá vették.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »