A németek javaslata miatt akár rengeteg EU-s pénztől is eleshetünk

A németek javaslata miatt akár rengeteg EU-s pénztől is eleshetünk

Míg az Európai Bizottság 1,11%-os, a németek legfeljebb 1%-os EU-s költségvetési méretet akarnak a 2021-2027-es időszakban a közösség együttes gazdasági méretéhez (GNI) képest. Ez azt jelenti, hogy akár 20-25% körülinél is nagyobb felzárkóztatási és agrárügyi forrásvágással lesz kénytelen szembe nézni többek között Magyarország – írja a Politico cikkére hivatkozva a Portfolio.

A Politico hétvégi értesülései szerint a német kormány írásba adta a finn soros elnökségnek a 2021-2027-es EU-költségvetési tárgyalások őszi éles szakasza előtt, hogy ők csak a GNI-hoz képest legfeljebb 1%-os 7 éves keretköltségvetést támogatnak. Azaz szó sincs nagyvonalú felajánlásról, és érdemi költségvetési befizetés növelési vállalásról. 

Hírdetés

A németek ahhoz is ragaszkodnának, hogy a tagállamok társfinanszírozási rátája is emelkedjen meg többek között a Brexit miatt.

A Brüsszelből elhozható magyar EU-források még nagyobb mértékben is csökkenhetnek, ha a felzárkóztatási források egy részét jogállamisági feltételekhez fogják kötni, mint ahogy arra most nagy erőket mozgósítanak a soros EU-elnökséget vivő finnek.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »