A németek is azzal támadják Webert, hogy elriasztja Orbánt

Németországban vannak, akik attól tartanak, más európai néppárti tagpártok vagy maga a Fidesz szélsőséges pártok és frakciók ölelésébe menekül az EP-választások után, és jobb lenne a magyar tagpártot az EPP-n belül tartani.

A német CDU testvérpártja, a bajor CSU vezetője, Andreas Dobrindt helyteleníti Manfred Weber európai néppárti csúcsjelölt (maga is CSU-politikus) Orbán-kritikáját, attól fél ugyanis, hogy a bírálatok miatt más néppárti tagpártok inkább átpártolnak a szélsőséges frakciókhoz az EP-választások után – írja az Euractiv. Más, névtelenséget kérő CDU-vezetők is azt mondták az oldalnak, hogy Orbánt a Néppárton belül kéne tartani, hogy nehogy a szélsőséges pártok közé meneküljön.

A Fidesz korábbi Webert támogató hozzáállása május 6-án lett teljesen elutasító, Orbán ekkor mondta ki az osztrák alkancellárral, Heinz-Christian Strachéval folytatott tárgyalása után, hogy Webert alkalmatlannak látja a Bizottság elnöki posztjára. Mégpedig azért, mert Weber korábban azt nyilatkozta, a Fidesz támogató szavazataival inkább nem lenne elnöke az Európai Bizottságnak.

Hírdetés

Manfred Weber és Orbán kapcsolata akkor éleződött ki, amikor az Európai Bizottság élére pályázó német politikus ráparancsolt a Fideszre, hogy hagyja abba a Juncker- és EU-ellenes plakátkampányt, amikor a kormány Soros Györggyel a háttérben újabb ellenségképet készült faragni az Európai Bizottság luxemburgi, amúgy szintén néppárti elnökéből.

Weber végül Budapestre látogatott, és feltételeket szabott a Fidesz néppárti tagságának fenntartásához: a CEU maradhasson Budapesten, a Fidesz álítsa le az EU és Juncker támadását, és kérjen bocsánatot azoktól a néppárton belüli pártoktól, amelyeket Orbán hasznos idiótáknak nevezett, amiért őt támadják. A pártok ugyanazért támadták a Fideszt, mint az Európai Parlament által kétharmaddal elfogadott Sargentini-jelentés: az EU-s alapértékek (sajtószabadság, emberi jogok, tiszta gazdaság) megsértéséért.

Ezután a párt néppárti tagságát felfüggesztették az EU-s alapértékek megsértésének gyanúja miatt. Ehhez képest arról lehet olvasni, Orbán nem akar találkozni a néppárti három bölccsel, amely grémium épp azt figyeli, hogy a kormány és a Fidesz betartja-e az EU-s alapértékeket.

HVG.HU


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »