A német titok

A német titok

„A futball az a játék, amit 22-en játszanak és a végén mindig a németek nyernek” – mondta egykor Sir Bobby Robson, a 2009-ben elhunyt nagyszerű angol futballista. S hogy ez mennyire igaz, azt tegnap este is láthattuk, amikor a brazíliai rendezésű VB-n 7-1 arányban győzték le a hazaiakat a torna elődöntőjében. Brazil válogatott ilyen vereséget még sosem szenvedett, amióta a világ a világ.

Elgondolkodtam azon, vajon mi lehet a német titok. No nem csak a focira gondolok, hanem úgy általában. A második világháborúban közel féltucatnyi nagyhatalom kellett hozzá, hogy a németeket térdre kényszerítsék. Akárhogy tönkrebombázták, szétlopták, legyalulták a német ipart két világháborúban, az mindkét alkalommal talpra állt, és ismét az élre tört. Gondolom, azt senki nem kétli, hogy a német autógyártás és egyéb ipar élen áll a világban.

Hírdetés

A mai Európai Unió is régen összeomolhatott volna már gazdaságilag, pénzügyileg, ha a németek nem tartják életben.

Nem tudom, mi az, amiben a német lélek, a német ember hozzáállása a dolgokhoz más, mint egyéb nemzetekhez tartozóé. Nem csak a sportolóké, mindenkié. Érdekes, mert ezt a szellemet láttam az USA foci válogatottjánál is, amikor a belgák ellen küzdöttek. Nem lepett meg, hiszen Klinsmann az edzőjük, aki maga is német.

Tudja valaki a választ? Mi a német titok?


Forrás:emberiseg.hu
Tovább a cikkre »