A német tartomány vezetője szerint Ukrajnának területekről kellene lemondania

A német tartomány vezetője szerint Ukrajnának területekről kellene lemondania

A németországi Szászország tartományi miniszterelnöke, Michael Kretschmer a Der Spiegel német lapnak nyilatkozva arról beszélt, hogy az ukrán kormánynak „átmenetileg” át kellene engednie bizonyos területeket Oroszországnak, hogy ezzel lehetővé tegye a tűzszünetet.

Kretschmer szerint az így elvesztett ukrán területek „nem válnának automatikusan Oroszország részévé, így ideje lenne végre valami megoldást találni” a háborúra. A szászországi miniszterelnök élesen kritizálta a német kormány külpolitikáját is. Úgy véli, hogy Berlin külpolitikája kimerül abban, hogy csak a fegyvert akar szállítani zéró tárgyalás mellett, és még az amerikaiak is előrébb járnak azzal, hogy rájöttek, a háborút így nem lehet megnyerni.

Sőt, arra figyelmeztetett, hogy Oroszország kapcsán merőben más külpolitikát kellene alkalmazni:

idézte a politikust a Mandiner.

Hírdetés

A mainstreamtől nagyon is eltérő kijelentések után szinte azonnal meg is érkezett az ukrán válasz. Oleg Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő azt írta közösség hálón, hogy „ha Ukrajna elfogadja az ideiglenes területvesztést, akkor az orosz csapatok közelebb kerülnek Németországhoz, különösen Szászországhoz. (…) A területátadás még nagyobb orosz agresszióhoz fog vezetni, ami túlterjed majd Ukrajna határain”.

„Az európai béke Moszkva vereségében rejlik. Felszólítjuk a német politikust, hogy nézzen szembe az igazsággal: először Angela Merkel kancellár, majd Olaf Scholz kancellár tett hatalmas politikai erőfeszítéseket, hogy meggyőzze Putyint a háború leállításáról. Nem sikerült”

fogalmazott Nyikolenko. Majd a szokásos ukrán arroganciával közölte:

„Az egyetlen fordulat Németország Oroszországgal szembeni politikájában az lehet, ha Németország még jobban támogatja Ukrajnát”

Mandiner.hu, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »