A német nehézharckocsi-motorok a világháború idején

A német nehézharckocsi-motorok a világháború idején

A harckocsikat legtöbbször egy hármas követelményrendszer, a mobilitás, a tűzerő és a védettség szempontjaiból elemzik. Ebből a mobilitás a jármű tömege mellett a motor képességeitől függött. Mostani cikkünkben a német nehézharckocsi-motorok néhány jellemzőjét mutatjuk, rávilágítva a nem igazán hangsúlyozott előnyeikre.

Alapvető jellemzők

A német harckocsimotorok szinte kivétel nélkül a Maybach gyártmányai voltak. A harckocsimotorok gyártása előtt a Maybach léghajómotorokat gyártott, amelyekre jellemző volt, hogy nagy nyomatékot adtak le alacsony fordulatszámon.

A Maybach-féle harckocsimotorok kivétel nélkül folyadékhűtésesek és karburátorosak voltak. A hengerek száma kezdetben 6, majd a nagyobb lökettérfogatú verzióknál 12 lett.

A Tigris motorja: a HL 230

A Tigris és a Párduc harckocsik nagy részét a HL 230 P45 típusú harckocsimotorokkal gyártották. Ezeknek a lökettérfogata 23 liter volt. A maximális teljesítményüket 2500/perc fordulatszámon adták le.

A fordulatszámot a motorok élettartamának megnövelése érdekében korlátozták le 2500/perc-re, kezdetben 3000/perc értéken adták le a motorok a maximális teljesítményüket.

A típus alapvetően a korábbi HL 230 P30 típuson alapult, de a teljesítmény növelése érdekében felfúrták a blokkot, ami 2 literrel növelte a lökettérfogatot.

Összehasonlítva más típusokkal

Komparatívan elemezve a HL 230 fő előnye volt, hogy a fő riválisához, a szovjet V-2 harckocsimotorhoz képest nagyon kompakt volt: a két típus nagyon hasonló teljesítményt adott le, de míg a szovjet motor azt 38,8 literből hozta ki, addig a német motor 23 literből.

Hírdetés

Míg a szovjet harckocsimotor hossza 1590 mm volt, addig a HL 230 P45 esetében 1310 mm volt a hossz.

Ez azért volt nagyon jelentős, mivel ez csökkentette a német harckocsik dimenzióit, azon keresztül pedig a tömegüket is: a kisebb lökettérfogatú HL 230 motorok miatt a Tigris jelentősen könnyebb volt ahhoz a lehetőséghez képest, mintha lemásolták volna a szovjet harckocsimotort.

Vélemények

A fenti adatok ellenére nincs minden szakértő oda a német harckocsimotorokért: az egyik fő érv, amit felhoznak a német harckocsimotorok ellen, az az, hogy benzinesek voltak. Egy benzinmotornak jelentősen kisebb hatásfoka volt, mint egy dízelmotornak, ami jelentősen magasabb üzemanyag-fogyasztást jelentett.

Ebből a szempontból leginkább az előbb említett riválisával, a szovjet V-2 harckocsimotorral hasonlítják össze a német harckocsimotorokat.

Emellett egyes szakértők szerint a német harckocsik alulmotorizáltak voltak. Ehhez azt tesszük hozzá, hogy a németek a nehéz harckocsik fejlesztése során megvizsgálták azt a lehetőséget is, hogy a nehéz harckocsikat repülőgépmotorokkal hajtsák, ami jelentősen nagyobb teljesítmény lett volna, de azzal jelentős mértékben megnövelték volna vele a nehéz harckocsik tömegét is.

(Olvasónktól)

Források:

https://panzerworld.com/german-armor-engines

http://www.alanhamby.com/maybach.shtml

http://www.koenigstiger.ch/english/development-of-king-tiger.html

https://www.scribd.com/document/241819955/Report-on-Russian-C-I-Tank-Engine-Type-V2-from-T-34-Cruiser-Tank


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »