A német kormány bejelentette az őszre várható COVID-ellenes intézkedéseket. Nálunk is ez jön?!

A német szövetségi kormány egészségügyi minisztériuma szerdán hozta nyilvánosságra azt az egyelőre elfogadásra váró tervezetet, amelyből kiderül, miként tervezik felvenni a harcot a szerintük biztosan visszatérő koronavírussal.

Bár a szövetségi kormány által bevezetendő szabályok némileg enyhébbek a korábbi változatoknál, Karl Lauterbach egészségügyi miniszter kiemelte, az egyes tartományok saját hatáskörben ezeken nyugodtan szigoríthatnak majd.

Egyelőre úgy tűnik, szövetségi szinten szabályozzák majd a maszkviselést.

Kórházakban, szociális otthonokban és hasonló intézményekben biztosan újra kötelezővé teszik a maszkhasználatot, és várhatóan a távolsági tömegközlekedés utasai is kénytelenek lesznek újra maszkot viselni. Hogy pontosan mikortól, egyelőre nem tudni.

Várhatóan újra bevezetik a tesztkötelezettséget is. Azok, akik hozzátartozóikat szeretnék meglátogatni a kórházakban vagy szociális otthonokban, amennyiben nincsenek beoltva, kénytelenek lesznek minden alkalommal negatív teszteredményt felmutatni.

Hírdetés

A szövetségi kormány ezen felül lehetőséget ad a tartományi hatóságoknak, hogy a tömegközlekedésre, iskolák felső tagozatára vagy beltéri kulturális eseményekre is kötelező maszkhasználatot vezessenek be. Sőt, bizonyos nyilvános helyek újra igényelhetik a negatív teszteredményt is. Lauterbach azt sem zárta ki, súlyos járványhelyzet esetén újra bevezetik a kötelező kültéri maszkviselést, de jöhet a kötelező távolságtartás, a beltéri férőhelyek korlátozása és az összes többi, korábban „megszokott” korlátozó intézkedés is. A törvénytervezetet még a szövetségi parlamentnek, a Bundestagnak is jóvá kell hagynia, de sajtóhírek szerint ez már csak formaság. A korlátozó intézkedéseket október elsejétől vezetnék be, várhatóan jövő áprilisig.

Lauterbach kiemelte, a szövetségi kormány mindenáron szerezté elkerülni a komolyabb lezárásokat, különösen, ami az iskolákat illeti. Hasonló szellemben nyilatkozott Marco Buschmann igazságügyi miniszter is:

A gyerekeknek jogok van az iskolai oktatáshoz, és egy minél gondtalanabb tanítási naphoz. Az iskolák bezárása éppen ezért nem megengedhető.

– közölte, hozzátéve, az új szabályozások elutasítják a lockdown és a kijárási tilalom lehetőségét, ettől a polgároknak nem kell tartaniuk. Buschmann hozzátette, a polgárok szabadságjogait csak a lehető legkisebb mértékben akarják korlátozni.

Az ugyan nem derül ki pontosan, az oltási igazolások érvényességén és a betegségen átesettekre vonatkozó szabályokon módosítanak-e valamit a németek, de vélhetően nem. A kérdés azért is érdekes, mert egyelőre nincs, vagy legalábbis nem ismert hivatalos állásfoglalás arról, az elmúlt évek tapasztalatainak fényében emelnek vagy esetleg csökkentenek az oltás „érvényességi idején”.

Ha ugyanis hasonló, oltástól függő intézkedések bevezetésére kerül sor például Szlovákiában, Pozsony kezdhet aggódni, miként tudják majd beoltani az a több százezer állampolgárt, akinek hamarosan lejár a harmadik oltása. Jelen állás szerint minden 50 évnél idősebb lakos kérheti a negyedik oltást, de az érdeklődés finoman fogalmazva is minimális.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »