A német hatóságok sem bírják a bevándorlók rohamát

Németországban túlterheltség és az informatikai rendszer elavultsága miatt a rendőrök nem tudják szabályosan regisztrálni az Ausztriából érkező összes illegális bevándorlót – figyelmeztet a német rendőrszakszervezet (GdP).

Az érdekképviselet alelnöke, Jörg Radek német hírportálokon vasárnap idézett nyilatkozatában kiemelte, hogy az év eleje óta már nagyjából 45 ezer „engedély nélkül beutazott személy” regisztrációját nem tudták elvégezni a szövetségi rendőrség munkatársai. Ennek oka a rendkívüli túlterheltség és az elöregedett informatikai rendszer a Bajorország tartomány és Ausztria határán fekvő Passau térségében, ahol eléri Németországot az embercsempészek úgynevezett balkáni útvonala.

Egyedül Passauban naponta 250-300 személyt tartóztatnak fel tiltott határátlépés miatt. Rendszerint csupán megmotozzák őket és egy ujjlenyomat-olvasó készülék révén ellenőrzik, hogy szerepelnek-e a rendőrségi nyilvántartásában. Amennyiben nem szerepelnek, a menekültügyi előírások ellenére nem rögzítik az ujjlenyomatot, hanem csak elmondják nekik, hogy merre találják a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) befogadó állomását, „de teljesen bizonytalan, hogy valaha is megérkeznek oda, és senki nem tudja, hogy valójában hova mennek” – mondta Jörg Radek.

Hírdetés

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta, hogy a szövetségi rendőrségnél tarthatatlan állapot alakult ki a migránsok hulláma miatt. Hozzátette, hogy az ujjlenyomat rögzítésétől a hatóság legfelső vezetésétől érkezett szóbeli utasítása alapján tekintenek el. A szövetségi rendőrség potsdami központjában nem adtak tájékoztatást a tiltott határátlépés miatt feltartóztatott személyekkel kapcsolatban alkalmazott konkrét gyakorlatról, hanem csak egy állásfoglalást adtak ki, amely szerint a menedékkérők emelkedő száma a szövetségi rendőrségnek is „kihívás”, de a személyi és biometrikus adatokra vonatkozó törvényi előírásokat betartják, szükség esetén más hatóságok támogatásával, és a BAMF-nál is rögzítik a menedékkérők adatait.

Hírportálok beszámolói szerint Jörg Radek a szakszervezet nevében nemrégiben levélben figyelmeztette Thomas de Maiziere belügyminisztert a jelenleg követett rendőrségi gyakorlatból fakadó veszélyekre. A levélben kiemelte, hogy senki nem tudja, valójában kik és milyen céllal érkeznek Németországba, így nem tudni azt sem, hogy menekültekről van szó, vagy éppen a közel-keleti polgárháborús térségekből harci tapasztalattal visszatérő szélsőséges iszlamistákról. A menedékkérők személyazonosságának megállapítása számos esetben eleve nehéz, a jelenlegi eljárás pedig egyenesen ösztönzi a valódi személyazonosság elrejtését – írta a rendőrszakszervezet alelnöke.

Németországban a menedékjogi kérelmek száma tavaly 60 százalékkal emelkedett, a 2013-ban regisztrált 127 ezerről 203 ezerre. Ennél többen csak a kilencvenes évek elején, a balkáni háborúk idején kértek menedékjogot Németországban. Az idén még magasabbra emelkedik a menekülthullám, a BAMF előrejelzése szerint az év végéig legkevesebb 400 ezer új kérelmet adnak be, vagyis a kérelmek száma a kiugróan magas tavalyi szinthez képest is megduplázódik.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »