A német bíróság döntésébe beleremeghet az európai autóipar

A német bíróság döntésébe beleremeghet az európai autóipar

Csütörtökön fontos döntést hoz a lipcsei (Németország) Szövetségi Közigazgatási Bíróság, amely megrengetheti az európai autóipart – jrja a Portfólió.hu. Ataláros testület a Euro 6-osnál alacsonyabb besorolású dízelmotoros autók német nagyvárosokból való kitiltásáról hoz határozatot.

Sokan esélyesnek tartják, hogy a bíróság a felperes Deutsche Umwelthilfe (DUH) német környezetvédelmi szervezet javára dönt, mivel az Unió felől is hatalmas a nyomás bíróságon.

Ha valóban kitiltják a dízelautókat a a német városok központjából, az súlyos következményekkel járhat az autóiparra. Németország gyakorlatilag „dízelautó-temetővé” válna.

A döntés ugyanis megnehezítené a munkába járást és a munkavégzést a német nagyvárosokban. Ezen túlmenően torzítaná az használtautó kereskedés piacát is: Németországban sok százmillió eurós értékvesztést szenvednének el ezek az autók, ami bedöntené a másodlagos értékesítést.

Hírdetés

A lízingszerződések költsége is emelkedhet, nem beszélve az autógyártók hasznának beszűküléséről – a dízelautó-eladásoknál már eddig 16,1 százalékos átlagos kedvezményt alkalmaztak.

Már korábban is felmerült annak lehetősége, hogy a németországi szigorítások olcsó dízelmotoros használtautókkal áraszthatja a közép-kelet-európai országokat.

Portfólió.hu, Körkép.sk

Nyitókép: autocar.co.uk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »