A német államfő helyreállítaná a bizalmat Moszkvával

A német államfő helyreállítaná a bizalmat Moszkvával

BERLIN. Frank-Walter Steinmeier német államfõ szerdai moszkvai látogatása során a két ország közötti bizalom helyreállításának lehetõségeirõl és módjairól kíván egyeztetni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Errõl a Kommerszant címû orosz napilapnak adott, kedden közölt interjújában számolt be a német politikus.

"Örülnék, ha találkozóm az orosz elnökkel lehetõséget adna annak feltérképezésére, van-e kilátás az országaink közötti elköltött bizalom helyreállítására" – mondta Steinmeier. Az elmúlt években ugyanis az Európai Unió és Oroszország kapcsolatainak megromlása egyetlen országnak sem vált hasznára és mindez  komoly kockázatokat jelent a jövõ számára is – tette hozzá.

A német államfõ hangsúlyozta: fontos párbeszédet folytatni az elhidegülés okairól. Szerinte ez segti a jobb megértést ahhoz, hogy mi vezetett a jelenlegi helyzet kialakulásához. Ugyanakkor nem szabad elhallgatni a lényeges nézeteltéréseket sem, hanem világosan szóvá kell tenni azokat – jelentette ki.

Hírdetés

Steinmeier emellett kiemelte, hogy a vitás kérdésekhez békésebb, kiszámíthatóbb és konstruktívabb módon kell közelíteni , mint ahogy azt, az elmúlt élvekben tették.

"Nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy ne beszéljünk egymással. Közelességünk annak megakadályozása, hogy további elidegenedés  következzen be a németek és oroszok között" – hangúlyozta Steinmeier.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »