A négy tűzszerész a kommunizmus áldozata

A négy tűzszerész a kommunizmus áldozata

A hortobágyi lőteret 1940-ben jelölték ki bombavetés gyakorlására. A háború után nem csak a magyar légierő, hanem a szovjetek és a Varsói Szerződés többi országa is használta. A magyarok itt gyakorolták az osztrák és észak-olasz városokra dobott bombák célzását ,­ ugyanis a Magyar Néphadseregre ezeknek az országoknak a lerohanása volt kiosztva a Varsói Szerződés agresszív terveiben. A ledobott vagy kilőtt, de fel nem robbant lőszert azonnal hatástalanítani kellett volna, hiszen akkor még pontosan lehetett tudni, hová estek a bombák, a gyutacsok még nem rohadhattak bele a robbanótestekbe. A bombák töltete idővel átkristályosodik és ütésre fokozottan érzékennyé válik, mint ahogyan az évtizedek alatt nagyon valószínűen meg is történt. Ezért sem mindegy, mikor hatástalanítják őket. A NATO tagországaiban ezért a gyakorlatok után azonnal felkutatják a fel nem robbant lőszereket. Gyakorláshoz egyébként elegendőek lettek volna az eredetivel megegyező súlyú, de robbanótöltettel el nem látott gyakorlóbombák, de ki tudja miért, itt sok volt az éles lőszer. Talán a hatásukat vizsgálták. A sajtó a balesetről szóló beszámolókban sokáig szemérmesen „II. világháborús” bombáról írt, ki tudja miért. Végre megjelent, hogy egy OFAB-250 típusú szovjet bomba robbant fel, az pedig a háború utáni, a mai napig rendszeresítve van.

A szocializmusban a katonai szempontoknak elsőbbségük volt minden mással, így az ésszerűséggel szemben is. Fel nem merült, hogy ez a terület valaha is más célokat szolgálhatna, mint a háborúra való felkészülést. Arra sem számított senki, hogy egyszer majd felelni kell ezért a tájsebért és a terület örök időkre szóló lezárásáért a civilek elől – mint ahogy nem is kellett.

A szovjetek 1991-es kivonulása után a Hortobágyi Nemzeti Park kezelésébe került a volt lőtér, de természetesen semmilyen tevékenységet nem tudtak rajta végezni. 2014-ben kezdődött a terület mentesítése, a második Orbán-kormány akarta először visszaadni a területet a természetnek és az országnak.  Van, akinek ez nem tetszik. A Népszavának például, amelyiknek ez a tragédia is csak arra volt alkalom, hogy gyalázkodjon a kormány ellen. „EU-s pénzcsalás miatt haltak meg a tűzszerészek?” – veti fel a címben a kérdést, egy névtelen informátorra hivatkozva. Szerinte már májusban be kellett volna fejezni a mentesítést, és a munkálatok elhúzódásáról „valószínűleg” nem értesítették a munkákra fedezetet biztosító EU-t. Emiatt „fokozott terhelés nehezedett” a tűszszerészekre. Azt nem írja meg a névtelen szerző, hogy mi lett volna ebben a „pénzcsalás”, meg hogy mire alapozza a rágalmakat. A honvédség megcáfolta a Népszavát.

Hírdetés

A négy hősi halott a kommunista militarizmus és nemtörődömség áldozata. A tragédiájukat olcsó vádaskodással politikai haszonra váltani akarók pedig a baloldal szégyene.

 

(A képen egy szovjet gyártmányú, magyar felségjelű Il-28-as bombázó, forrás: www.repulomuzeum.hu)

The post A négy tűzszerész a kommunizmus áldozata appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »