A négereknek kedvezve száműzték a konföderáció jelképét Mississippiben is

A négereknek kedvezve száműzték a konföderáció jelképét Mississippiben is

Tate Reeves, Mississippi kormányzója aláírta azt a törvényt, amellyel megváltoztatták az amerikai tagállam zászlaját, száműzve ezzel az egykori konföderációs államok jelképét.

Az új lobogón piros alapon két sárga csíkkal övezett kék mezőn fehér magnólia látható, amelyet fehér csillagok és In God we trust (Istenben bízunk) felirat övez, írja az MTI.

Hírdetés

Reeves az aláírási ceremónián úgy fogalmazott, hogy a régi zászló „komoly útakadály volt az egység felé”. Az új lobogóról szólva pedig kijelentette: „Ez bár kicsiny, de jóhiszeműen tett erőfeszítés az egység irányába”.

Mississippi törvényhozása júniusban szavazta meg a korábbi lobogó lecserélését, amelynek a bal felső sarkában az egykori konföderációs államok jelképe volt látható, piros alapon kék kereszt, az utóbbiban végig fehér csillagokkal. Ez az amerikai polgárháborúban (1861-1865) a konföderációba tömörült déli államok zászlója volt, és a négereket a rabszolgaság korára emlékeztette.

A követelés a változtatásokra a tavaly nyári BLM-zavargások során született meg. Az új zászlót a tavaly november 3-i referendumon fogadták el, és a törvényhozás 2021. január 6-án hagyta jóvá.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »