A NATO-hoz hasonló katonai szövetség létrehozásán dolgozik Irán

A NATO-hoz hasonló katonai szövetség létrehozásán dolgozik Irán

Az iráni kormány hétfőn jelentette be, hogy egy új védelmi és biztonsági egyezmény kidolgozását tűzték ki célul, melynek aláíró tagjai választ tudnának adni a NATO tagországok, vagy Izrael részéről érkező támadásra.

A szerződéssel kapcsolatban dolgozó Iráni Iszlám Egyeztető Tanács helyettes vezetője, Abu Fadl Abu Trabi elmondása szerint a a szerződés ,,Az Ellenállás Tengelyének Védelmi és Biztonsági Egyezménye,, nevet kapná.

Az iráni Fars News Agency szerint jelenleg folyamatban van a szükséges aláírások összegyűjtése, hogy minél előbb szavazhassanak a szerződés szövegéről.

Hírdetés

Az iráni politikus szerint az új létrejövő szövetség lényege az lenne, hogy ha az izraeliek megtámadnák a szövetség egy tagját, azzal a szövetség összes tagját támadnák. A szövetség tagjainak pedig mindent meg kellene tennie azért, hogy a megtámadott fél segítségére siessen.

Az egyezmény egyik cikkelye szerint a szerződésben részt vevő országok, illetve ellenálló mozgalmak az Iráni Nemzetbiztonsági Tanács támogatását élveznék. Egy másik cikkely szerint pedig a szerződés során létrejövő irodák és ügynökségek közötti együttműködéssel kapcsolatos szabályokat is az Iráni Nemzetbiztonsági Tanács dolgozná ki.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Masdar News)

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »