A NATO-főtitkár a dán-amerikai kémkedési botrány kivizsgálására szólított fel

A dán-amerikai kémkedési botrány kivizsgálására szólított fel Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt követően, hogy egy jelentés szerint a dán hatóságok segítettek az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA) lehallgatni vezető európai politikusokat és a NATO tagállamainak tisztségviselőit.

Jens Stoltenberg a DR (Danmarks Radio) dán rádiónak szerdán azt nyilatkozta, hogy az ügyben érintettek NATO-szövetségesek, ezért minden ezzel kapcsolatos tényt meg kell vizsgálni, és fel kell deríteni, mi történt.

A DR oknyomozó újságírói olyan német médiumokkal közösen, mint a Norddeutscher Rundfunk (NDR) közszolgálati televízió, a Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság, valamint a Süddeutsche Zeitung című napilap vasárnap feltárták, hogy az NSA állítólag vezető politikusok telefonjait hallgatta le a dán katonai hírszerző szolgálat, az FE által készített szoftver segítségével.

A kutatás a 2012 és 2014 közötti időszakot vizsgálta, és meg nem nevezett forrásokra, illetve az FE egyik belső elemzésére támaszkodott.

Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár is teljes körű magyarázatot követelt az ügyben a koppenhágai kormánytól.

Hírdetés

Mette Frederiksen dán miniszterelnök azt mondta: nem figyelték meg rendszeresen a szövetségeseket. Hozzátette, nem hiszi, hogy sérültek volna Dánia kapcsolatai akár Németországgal, akár Franciaországgal.

Washingtonban békülékeny hangnemben reagáltak. Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője szerdán azt hangoztatta: a 2014-es incidens óta sok mindent megtárgyaltak.

Az Egyesült Államok teljes körűen felülvizsgálta a tengerentúli megfigyeléssel kapcsolatos megközelítését; (Barack) Obama elnök annak idején elnöki rendeletet adott ki, amely jelentős mértékben megváltoztatta a megközelítésünket – jelentette ki Psaki.

A Fehér Ház szóvivője hangsúlyozta továbbá, hogy "továbbra is együttműködünk európai szövetségeseinkkel és partnereinkkel annak érdekében, hogy a megfelelő nemzetbiztonsági csatornákon keresztül kezeljünk minden kérdést".

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »