A naperőművek új korszaka köszönt be

Az erős napelempiac jóvoltából a megújuló forrásból előállított villamos energia képviselte 2016-ban annak a 165 gigawattnyi többletenergiának a kétharmadát, amely megjelent a világpiacon – áll a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) összegzésében. Ez már a második rekordév volt a maga nemében annak köszönhetően, hogy az egyre olcsóbb kínai napelemek elárasztják a piacot, és az ilyen termékek vásárlását, telepítését, valamint használatát számos országban támogatják.

Forrás: AFP

A múlt évben 50 százalékkal 74 GW fölé nőtt a globális napelem-kapacitás, a beruházásoknak több mint a fele Kínában valósult meg. Ez volt az első olyan év, amelyben a szolárkapacitások gyorsabban bővültek, mint bármely más energiahordozón alapuló termelőtípus, gyorsabban még a szénerőművek teljesítményének nettó növekedésénél is. Egyúttal rekordalacsony áron kelt el a nap- és a szélerőműművek árama, a kilowattóránkénti 3 cent főként Indiában, az Egyesült Arab Emírségekben, Mexikóban és Chilében volt jellemző. Az e létesítményekkel kötött áramvásárlási szerződésekben szereplő árak hasonlók az újonnan épült gáz-, illetve szénüzemű erőművekben termelt villamos energia árához, vagy még alacsonyabbak is.

Hírdetés

Az ügynökség szerint a 2022-ig eltelő időszakban kedvezők a megújulók kilátásai, a naperőművek piacán pedig egyenesen új korszak beköszöntére számít. Úgy számol, hogy 2022-re a megújuló alapú áramtermelő kapacitások 43 százalékkal, azaz 920 GW-tal nőnek. Az IEA szerint már a 2017-es megújuló kapacitások is meghaladják 12 százalékkal az egy évvel korábbit, éppen a szolárenergia említett kínai és indai sikereinek köszönhetően.

A napenergia említett új korszakán azt érti az energiaügynökség, hogy ez a fajta áramtermelő mód az előttünk álló öt évben sokkal nagyobb mértékben fog növekedni, mint a szél- vagy a vízenergiáé. Ez fordulópontot jelent, egyébként pedig igazolja az IEA-nak azt a múlt évi előrejelzését, amelyben a korábbi egyharmadával nagyobbra módosította az esedékes napenergia-kapacitások mértékét. A felülvizsgálatra az érintett technológia költségeinek csökkenése, a kínai naperőművek előre nem látott mértékű szaporodása és a szabályozás következményei miatt kerített sort.

Egyévnyi áram fél futballpályányi felületről

Az egész évben szükséges áramellátást szinte teljesen biztosító napelemes rendszert szerelnek fel a zalaegerszegi, a zalaszentgróti és a lenti járás területén lévő általános iskolák harmadára – idézi a zalaegerszegi központú tankerület igazgatóját, Kajári Attilát az Alternativenergia.hu. A tankerület 42 iskolája közül 13 tetején helyeznek el napelemet. A Környezet és Energia Operatív Program mintegy 226 millió forintos pályázati forrásából 1480 eszközt szerelnek fel csaknem fél futballpályának megfelelő, több mint 2400 négyzetméternyi felületen. Mindebből évente 407 kilowatt energia termelhető és évi mintegy 20 millió forint takarítható meg. | VG

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »