A NAP KÉPE: Orbán Viktor átadja a felújított szabadkai zsinagógát

A NAP KÉPE: Orbán Viktor átadja a felújított szabadkai zsinagógát

OrbánViktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb államfő átadta hétfőn a felújított szabadkai zsinagógát, a világ egyetlen, szecessziós stílusban épült zsidó szakrális épületét.

A magyar szecesszió stílusában épült, 1902-ben átadott szabadkai zsinagóga épületét Komor Marcell és Jakab Dezső budapesti műépítész tervezte, az üvegablakok pedig Róth Miksa műhelyében készültek. Az 1970-es években bedőlt az egyik kupolája, és az épület majdnem összedőlt, felújítása azóta folyt. Ez Európa második legnagyobb zsinagógája, csak a budapesti Dohány utcai zsinagóga előzi meg.

Hírdetés

A zsinagóga belső terének felújítására több mint félmilliárd forintot biztosított a magyar kormány, a külső és belső munkálatokat támogatta továbbá az Európai Unió, Szabadka városa, valamint a vajdasági tartományi és a belgrádi országos költségvetésből is juttattak pénzt erre a célra. A munkálatok során restaurálták a padokat, korszerű légkondicionáló-, szellőző-, tűzvédelmi és riasztóberendezéssel látták el az épületet, kicserélték az elektromos vezetékeket, padlófűtést szereltek be, és az 5500 négyzetméternyi falfelületek díszítését is újrafestették, illetve kívülről is teljes mértékben megújult az épület. A magyar szecessziós építészet egyik legszebb építményének számító épületben mintegy ezerötszáz ülőhelyet alakítottak ki.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »