A nap, amikor nőket futtatnak, a vérüket csapolják és a szemükkel néznek

A nap, amikor nőket futtatnak, a vérüket csapolják és a szemükkel néznek

Aggódunk. Aggódunk, mert a Fidesz-kormány új ellensége, az ENSZ is támogatja a nemzetközi nőnapot. Sőt, március 8-át egyenesen a világnapok közt tartja számon. Szóval érdeklődéssel várjuk, hogy ma például Orbán Viktor – aki ugyebár nőügyekkel nem foglalkozik – ma mégis foglalkozik-e majd nőügyekkel. Vagy csak nyugdíjas nőügyekkel? Mert őket megbízható, lefizethető szavazótábornak gondolja. És mert a kormánypropaganda hatása alá került, migránsrettegő nyugdíjasok néha olyan vehemenciával védik a migránsrettegő fideszes politikusokat, mint amilyen harcosan sztrájkoltak és tüntettek 1857. március 8-án New Yorkban a textilipari nődolgozók. Csakhogy ők emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követeltek. 

http://mno.hu/

Magasabb fizetés egyébként számos szakmában elkélne Magyarországon is, hátha nem tántorognának ki külföldre fiatalok és idősek, hogy megélhessenek. Bár a kivándorlásnál – ahogy azt Szabó-Tóth Kinga szociológus oly világosan levezette – nemcsak a bérek játszanak szerepet, de a család, az oktatás állapota és a gyűlölettel teli közélet is.

http://mno.hu/

Ma egyébként a KSH-tól megtudhatjuk, mennyivel drágult az élet itthon. A PwC – PricewaterhouseCoopers – pedig közli a vezérigazgatók idei évre vonatkozó várakozásait – gazdasági növekedésről, fejlesztésekről, munkaerő-gondokról. A könyvvizsgáló cégcsoport globális felmérést végzett, amelynek magyar vonatkozású adatait mostanra értékelték ki. 

http://mno.hu/

De térjünk még egy picit vissza a nőnaphoz, ami ugye a rendszerváltásnak csúfolt időszak után Magyarországon (is) elvesztette eredeti munkásmozgalmi jellegét, helyette a virágajándékozás dominál.

Hírdetés

Csak gyanítjuk, hogy az a hölgy, akit ma Szentendrén, a 11-es főút 17. kilométerszelvényénél lévő üzemanyagtöltő állomásnál a rendőrök megállítanak, virágot is kap az ellenőrzéskor. Legalábbis ezt sejteti a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és a Szentendrei Rendőrkapitányság közös szervezésében, „Nőnapi figyelem” elnevezéssel meghirdetett  „sajtónyilvános közúti ellenőrzés”. 

Ám változatos a tárháza az országszerte zajló köszöntőknek. A fővárosban, a kispesti önkormányzat sporttelepén például már 2. alkalommal rendeznek nőnapi atlétikai versenyt, míg Szegeden, a Honvéd téren nőnapi véradást hirdettek, gyógyító bohócdoktorokkal. Vámospércsen nőnapi kiállítás nyílik A Művésznők Nemzetközi Alkotótábora szervezésében, a fővárosban viszont akciós nőnapi ajándékot ígérnek annak, aki betér az Andrássy 28-ba. Azt írják, ide költözik a Fővárosi Nagycirkusz, amit egész napos cirkuszi showval, artista performance-szal ünnepelnek az Andrássy úton. 

Persze a pártok is bekapcsolódnak az ünnepbe. A jobbikos Szabolcs megyei országgyűlési képviselőjelölt, Lengyel Máté például „Mit kínál a nőknek a Jobbik?” címmel tart tájékoztatót, az LMP-sek Nőügyekkel foglalkozunk címmel szerveznek fórumot a fővárosban. A hölgyeket a hagyományosan vörös szegfűvel köszöntő szocialisták pedig Debrecenben „Európa vagy Orbánisztán? – A Nők szemével” címmel tartanak sajtótájékoztatót. De nem maradhat le Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke sem, aki bátran a Fidesz öklének, Németh Szilárdnak a szűkebb pátriájába, Csepelre hirdette meg nőnapi köszöntőjét. 

És végül, de nem utolsó sorban Brüsszel, ahol egy konferenciáról jelentkezik tudósítónk. Itt részletes felmérést ismertetnek arról, hogy milyen zaklatásos esetek voltak az elmúlt években az Európai Unióban, és még egy Weinstein-áldozat is megszólal. 

Külföld MN Csődeljárást kezdeményez Harvey Weinstein filmvállalata A befektetőcsoport két hete szakította meg a tárgyalásokat, miután a főügyészség vádat emelt a vállalat ellen.

Hasonlóan fontos kérdés a Római-part ügye is, amelynek kapcsán Tarlós István főpolgármester tájékoztat az úgynevezett tudóstestület munkájáról. De szó eshet a fővárosban albérlethez juttatott, fejenként 72 ezer forinttal támogatott menekültekről is. Mindezekről részletesen beszámolunk.

http://mno.hu/

Sértetti tanúkat hallgatnak meg Bróker Marcsi büntetőperének folytatásában a Szolnoki Törvényszéken, a Kaposvári Törvényszéken viszont ítélethirdetést ígérnek az úgynevezett MVM-perben. Ebben Kocsis Istvánt, a cég egykori vezetőjét és öt társát azzal vádolják, hogy bűnszervezetben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okoztak a vállalatnak.

És Uraim, ha ma felköszöntötték a hölgyeket, még az is előfordulhat, hogy este Önökkel együtt nézik az Európa Liga nyolcaddöntőinek első focimeccseit. A Leipzig-Zenit mérkőzésen Gulácsi Péter szinte biztosan kezdő lesz, a Red Bull Salzburgban Szoboszlai Dominik viszont tuti nem. Hajrá, magyarok!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »