A nap, amikor egy egész amerikai dandár próbált megölni egy vietnami orvlövészt

A nap, amikor egy egész amerikai dandár próbált megölni egy vietnami orvlövészt

1970-ben egy magányos vietnami orvlövész egy automata AK-47-essel a közeli domboldalról tüzelt az ellenség táborára: a válaszcsapás pokoli volt, de nem biztos, hogy halálos.

1970 áprilisa: az amerikai hadsereg 173. ejtőernyősdandárja a vietnami Phu Tai község mellett állomásozik. A vietkong egy automata AK-47-es fegyverrel tűz alá vette az amerikai tábort egy közeli domboldalról, ezt több éjszakán is megismételte. Egészen addig próbálkozott, amíg el nem talált egy ellenséges katonát. James Speed Hensinger fotózta a válaszcsapást, ennek a képei láthatók a galériában.

A sziklás domboldalról eltalált amerikai katona belehalt a sérüléseibe, társai pedig nem gondolkodtak mértékletes válaszban. A következő támadásnál a lövedékek becsapódási helye és iránya alapján bemérték, hogy nagyjából hol tartózkodik az ellenség – majd össztűz alá vették azt a részt.

Először az őrtornyokban álló három-három őrszem nyitott tüzet 50 kaliberes géppuskákkal és M60-asokkal, ezen lövedékek negyede fényjelzős volt, így a többiek is tudták, hogy merre kell keresni a célpontot. Ezután egy M42-es tank 40 mm-es légvédelmi lövedékekkel is beszállt az éjszakai mulatságba.

A szétlőtt területet járőrök vizsgálták át, ahol vérnyomokat ugyan találtak, de a vietkong katona eltűnt, soha nem találtak rá.

Forrás: Múlt-kor

Hírdetés


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »