A nap, amikor az Iszlám Állam ártatlan turistákat végzett ki egy múzeumban

A nap, amikor az Iszlám Állam ártatlan turistákat végzett ki egy múzeumban

Három fegyveres iszlamista terrorista megtámadta a tunéziai parlament tőszomszédságában lévő Bardo Nemzeti Múzeumot. 24 embert gyilkoltak meg, közel 50-et megsebesítettek. Ma hat éve történt a mészárlás.

2015. március 18-án három fegyveres megtámadta a tunéziai fővárosban, Tuniszban található Bardo Nemzeti Múzeumot, és túszokat ejtett. A támadás reggelén az MSC Splendida és a Costa Fascinosa hajó kikötött a La Goulette kikötőben.

 

A tunéziai biztonsági szolgálat tagjai fedezékben a Bardo múzeum közelében Fotó: MTI

A hajók fedélzetén utazók egy része úgy döntött, hogy elmegy a Bardo Múzeumba.

A támadás idején több mint 200 turista tartózkodott a közelben. A támadás 12 óra 30 perc körül kezdődött. Ekkor a múzeumot és a közeli Parlament épületét védő biztonsági őrök egy kávészünet miatt nem voltak a helyükön.

Hírdetés

A turistákat akkor támadták meg, amikor buszról szálltak le, hogy belépjenek a Bardo Múzeum épületébe. Rengeteg kétségbeesett  látogató rohant a múzeum felé, hogy elkerülje a lövöldözéseket. A támadók üldözőbe vették a csapatot és akit tudtak, túszul ejtettek.

Egy rendőr áll a Bardo múzeum bejáratánál a merénylet másnapján Fotó: MTI

Az ostrom három órán át tartott, és akkor ért véget, amikor a biztonsági erők két támadót megöltek. Sajnálatos módon az egyik rendőr is halálos golyót kapott a mentési akció során. A tunéziai biztonsági erők több tucat turistát helyeztek biztonságba. Sok turista pánikszerűen futott a biztonság kedvéért, köztük egy házaspár, két gyerekkel. A támadás során az Országgyűlés tagjai éppen a terrorellenes törvényekről tárgyaltak, amikor a lövöldözés miatt utasítást kaptak az épület kiürítésére.

A fegyveresek huszonnégy, főleg európai turistát öltek meg a helyszínen, a sebesültek száma közel 50 volt. A fegyveresek közül kettőt, Yassine Labidi és Saber Khachnaoui tunéziai állampolgárokat a rendőrség megölte, a harmadik támadót később elfogták. A rendőrség terrortámadásként kezelte az eseményt  Az Iraki és a Levantei Iszlám Állam (ISIL) vállalta a felelősséget a támadásért, és további támadásokkal fenyegetett. A tunéziai kormány azonban az iszlám Maghrebben az Ok-Ibn Nafaa brigádnak nevezett helyi al-Kaida szétszakító csoportot okolta a támadásért.

Az olasz rendőrök két hónappal később, 2015 májusában a Milánóhoz közeli Gaggianóban elfogták Abdel-Magíd et-Tavílt, akit a terrortámadás egyik kitervelőjének és végrehajtójának tartanak.

A 22 éves marokkói fiatalembert őrizetbe vették és négy évvel később, 2019-ben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték Tunéziában hat másik terroristával együtt, akik a szúszai üdülőkomplexum elleni terrortámadásban vettek részt 2015. júniusában.

A Bardo múzeum a támadás után alig két héttel ismét megnyitott. Tunézia legnagyobb múzeuma egyebek között színpompás római mozaikjairól híres, mintegy nyolcezer műtárgynak ad otthont és az európai óceánjárók utasai, valamint az országba érkező többi turista számára is az egyik első számú úti cél.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »