A nap, amikor a DK szélsőjobboldali, Gyurcsány alapembere pedig náciul beszélő rasszista lett

A nap, amikor a DK szélsőjobboldali, Gyurcsány alapembere pedig náciul beszélő rasszista lett

Ráadásul ezt nem akárki állapítja meg, hanem egy igazi túlélő, akinek a szüleit a Dunába lőtték… Azazhogy csak szinte lőtték bele a Dunába, mert végül mégsem. Na de az efféle részletkérdések teljesen lényegtelenek. Ami számít: nézzük csak a Mérce cikkének címét:

„Eközben meg majd a vietnami fog ideszülni”: Gréczy Zsolt szélsőjobbos retorikája

Bizony, Gyurcsány egyik alapemberéről derült ki, hogy rasszista, sőt, "szélsőjobboldali etnicista", aki egy náci módjára beszél. Mit fog most lépni az SZDSZ örökségét továbbvivő alakulat? Súlyos kérdés ez, de amíg kiderül, olvassuk élvezettel a Merker Iván nevű túlélő cikkének érdekesebb részét (vigyázat, helyenként harsány felröhögés veszélye fenyeget!):

Hogy megértsük, miről van szó, érdemes megnéznünk az ATV A nap híre című műsorának november 5-i adását. Ennek a legvégén (28 perctől) terelődik a szó a Magyarországra érkező vendégmunkásokra. Krúg Emília megkérdezi, hogy mi ezzel a baj (!), és a három vendég, a párbeszédes Barabás Richárd, a HVG-s Gergely Zsófia, valamint a DK országgyűlési képviselője, Gréczy Zsolt készséggel meg is válaszolja a kérdést.

Barabás szerint az igazi gond nem a vendégmunkásokkal van, hanem azzal, hogy a kormány leállította a mobilitási programokat, amelyek segítségével magyar munkavállalókat tudnának átképezni a most vendégmunkások által végzett munkakörökre. Gergely felhívja a figyelmet, hogy a műsorban elhangzó statisztikák nem felelnek meg a valóságnak az általa feltételezett fekete vendégmunkások miatt, illetve arra, hogy a vendégmunka nem megoldás a munkaerőhiány minden elemére. Egyikük sem tartja fontosnak hozzátenni, hogy talán a kormány hibás politikájáért ne a nyilván jó okkal nem Ukrajnában munkát vállaló embereket kéne hibáztatni.

Ezután jön Gréczy egészen elképesztő megszólalása. Szerinte ugyanis itt egy „rettenetes lakosságcsere” zajlik, ahol a nyugatra emigráló magyar szakemberek (mérnöktől vízvezeték-szerelőig) helyére érkeznek ezek az emberek „mindenféle építkezésekre meg egyebekre”. Felveti, hogy milyen „dermesztő”, hogy minden hatodik magyar gyerek külföldön születik, miközben, idézem, „majd a vietnami fog ideszülni”. Majd azt, hogy a vendégmunkások által lakott „bádogvárosok” környékén félnek az emberek (ezt mondjuk az idegengyűlölő retorika következményének látja), és elkezd csökkenni az ingatlanok ára.

Borsódzik az ember háta. Gréczy Zsolt megszólalása nem csupán rasszista beszéd, az a világ neonácijainak kedvenc konteóját, Renaud Camus „Nagy Felcserélés” (grand remplacement) elméletét idézi. Eszerint Európában a „tömeges migráció” valójában a „globális elit” (régen legalább egyenesen beszéltek az antiszemiták) kísérlete, hogy Európa fehér-keresztény népességét nem fehérekre és főleg muszlimokra cserélje. Az elmélet nagy népszerűségre tett szert az online szélsőjobboldalon (alt-right), két éve a virginiai Charlottesville utcáit elárasztó neonácik is azt skandálták, hogy a „zsidók nem fognak minket kicserélni” (azért nem minden antiszemita finomkodik). Az ilyen demográfiai őrületek motiválták többek között a pittsburghi zsinagógában, illetve az újzélandi Christchurch mecsetében elkövetett szélsőjobboldali vérengzéseket. Magyarul, az (egyik) legnagyobb „ellenzéki” párt egy országgyűlési képviselője olyan fogalmakat használ, és nagyon hasonló megítéléssel, amelyeket neonáci őrjöngő tömeggyilkosok szoktak az internet legsötétebb zugaiban.

Hírdetés

Hasonlóan náci retorika az ideszülő vietnamiakról szóló félmondat. Nem szeretnék naivnak hatni, tudom, hogy ilyeneket tiszteletreméltónak tetsző, „jobbközép” figurák is mondanak, de ettől még nem lesz egy ilyen mondat kevésbé az, ami. A felmenőim ilyen mondatok szellemében kényszerültek sárga csillagot viselni. Ezért lőtték volna őket, ha kicsit kevesebb szerencséjük van, a befagyott Dunába, és ezért deportálta a magyar és a német állam közös erővel Auschwitzba többüket.

Amikor ezt írom, november 16-án, Gréczy Zsolt még mindig DK-s politikus, úgy látszik, nem baj nekik, ha a tagjuk egy náci módjára beszél. Az ügy nem váltott ki különösebb felháborodást, az ATV műsorában ott bólogatott hozzá mindenki, két újságíró és egy másik párt politikusa is. Egyikük se mondta, hogy kedves Zsolt, ez neonáci beszéd. Ennek fényében nem az a meglepő, hogy a DK nemmel szavazott, hanem hogy nem vállalják büszkébben.

Mindeközben a DK-s trollok Lebanov Barbarának írják a halálos fenyegetéseket Facebookon és a Mércét vádolják Fidesz-bérencséggel. Elnézést, „FideSS”, hogy nem szakad le a bőr a képükről.

Ugyanakkor az embernek muszáj meghoznia bizonyos döntéseket és különbségtételeket. Ameddig Gréczy Zsolt aktív ellenzéki politikus, és társai nem határolódnak el tőle egyértelműen, én nem tartom magam e ellenzék tagjának. Adott esetben övék lehet a szavazatom (bár a DK erre azért még várhat egy darabig), de ha a Fideszben a többek között a szélsőjobboldali, etnicista politika zavar, nem kívánok más szélsőjobboldali etnicistákkal közösséget vállalni. Hogy úgy mondjam, ellenzéken kívüli ellenzéki kívánok lenni.

Nagyon sajnálom.

Még egy kis érdekesség a végére

A fenti írásból (és néhány korábbi buzipárti cikkből) láthattuk, miféle lap ez a Mérce nevű zsidó portál. És tudják, melyik párt tagjai a leglelkesebb rajongói?

Kiderül az éppen távozó főszerkesztő mai Fb-bejegyzéséből, melyben legszebb élményeit eleveníti fel. (Amúgy egészen elképesztő, hogy ilyen "helyesírással" főszerkesztő, egyáltalán, újságíró lehet valaki, még akkor is, ha idegen nyelv nekik a magyar. Kiemelések tőlünk.)

Nah meg az amikor teljesen szureális modón egy HÉV-en utazva az MTVA elé a Jobbikosok belekezdtek az éljen a Mérce skandálásba.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpermalink.php%3Fstory_fbid%3D119839406131660%26id%3D113211046794496&width=480&show_text=true&height=598&appId


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »