A Nagy Testvér mindent lát – szó szerint

A Nagy Testvér mindent lát – szó szerint

James Comey, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) első embere egy diákoknak tartott előadásán bevallotta, hogy mikor számítógépet használ, a webkamerát leragasztja. Nem éppen egy nívós technikai megoldás, de működik.

 

Comey ezzel rámutatott arra, hogy az embereket saját számítógépük webkameráján keresztül is meg lehet figyelni. Szerinte ez egy kétélű fegyver: nem csak a hackerek és illetéktelen tekinthetnek be az áldozatok életébe jogtalanul, de a rendőrség is megfigyelheti a gyanúsítottakat. Több országban már olyan jogszabályokat készítenek elő, amely mindezt lehetővé tennék a hatóságoknak.

 

A technológia már régóta adott

 

A technológia, amely lehetővé teszi a webkamera bekapcsolását anélkül, hogy a működést jelző kis lámpa bekapcsoljon, már régóta létezik. A program neve Remote Administration Control, és képes arra, hogy távolról hozzáférjen a számítógéphez anélkül, hogy erről a tulajdonosa tudna. A rögzített videofelvételt aztán bárhová szétküldheti az interneten a kezelője utasításai alapján.

Hírdetés

 

Egyelőre nincs adat arról, hány ilyen eset történt, eleve nincs rá lehetőség, hogy kellő pontossággal dokumentálni lehessen ezeket a bűncselekményeket.

 

Természetesen nem csak az említett „ragasztásos módszerrel“ lehet védekezni az illetéktelen leskelődők ellen. A legtöbb antivírus és biztonsági szoftver képes megakadályozni, hogy kívülről hozzáférjenek a webkameránkhoz. Egyébiránt, biztos, ami biztos…

 

Dailymail.co.uk

Nyitókép: yahoo.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »