A nagy testvér mindent lát: a közegészségügy februártól kikérheti adatainkat a mobilszolgáltatóktól

A nagy testvér mindent lát: a közegészségügy februártól kikérheti adatainkat a mobilszolgáltatóktól

Egy most elfogadott, de csak februárban életbe lépő törvénymódosítás értelmében a közegészségügyi hivatal (ÚVZ) kikérheti a mobilszolgáltatóktól a telefonunkhoz kapcsolódó cellainformációkat. 

Ezzel tulajdonképpen az állampolgárok mozgását kívánják megfigyelni, ugyanis, állítja a kormány, még mindig sokan vannak olyanok, akik külföldi utazás után nem regisztrálnak be az e-hranica rendszerbe, így az államnak gyakorlatilag fogalma sincs merre jártak, míg nem tartózkodtak az ország területén.

A közegészségügy tehát februártól, név alapján lekérheti a telefonszámunkat és az ahhoz kapcsolódó cellainformációkat, a szolgáltatóknak pedig 24 órán belül kötelessége lesz kiadni ezeket az adatokat.

Hírdetés

A törvénymódosítás értelmében a szolgáltatók veszélyhelyzet vagy különleges állapot esetén lesznek kötelezhetőek az adatszolgáltatásra és csak abban az esetben, ha a szám tulajdonosa külföldre megy. A közegészségügy részéről hivatalos írásos kérvény és indoklás leadására lesz szükség, viszont a mobilszolgáltatóknak nem kell írásos engedélyt kérniük az ügyfeleiktől az adatszolgáltatás engedélyezésére, amennyiben veszélyhelyzet vagy különleges állapot van kihirdetve. Sőt, a törvénymódosításban az áll, ha nem sikerül időben megszerezni a felhasználó engedélyét az adatszolgáltatásra, akkor anélkül is kiadhatóak az adatok.

Ezzel az a legfőbb probléma, hogy a közegészségügy úgy is hozzájuthat az adatainkhoz, hogy azt mi sosem tudjuk meg, kivéve, ha a közegészségügy értesít minket arról, hogy az adataink már náluk vannak.

A törvénymódosítás új kötelezettséget is ró a közegészségügyi hivatalra, legfeljebb hatvan napig őrizhetik meg az adatainkat, utána kötelessége megsemmisítenie azokat, erről az érintett állampolgárt is értesítenie kell. Erre azért volt szükség, mert az Alkotmánybíróság már jó előre jelezte, alkotmányellenes lenne korlátlan ideig tárolni az adatokat.

Az új szabályozás február elsejével lép életbe!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »