A "nagy kibékülés": Trumpék fenntartják a szankciókat, és ugyanúgy Krím félszigeteznek, mint Obamáék

A "nagy kibékülés": Trumpék fenntartják a szankciókat, és ugyanúgy Krím félszigeteznek, mint Obamáék

Az Egyesült Államok csütörtökön ismét azt követelte Oroszországtól, hogy adja vissza Ukrajnának a 2014-ben elcsatolt Krím félszigetet.

"A Krím Ukrajna része. Az Egyesült Államok elítéli a Krím orosz megszállását, és felszólít ennek haladéktalan befejezésére" – mondta Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Hírdetés

Hangsúlyozta: az Egyesült Államok "nem ismeri el a referendumot", ahogy a Krím félsziget elcsatolását sem, amely Washington szerint "a nemzetközi jog folyamatos megsértését" testesíti meg. Hozzátette: az Oroszország ellen hozott büntetőintézkedések a fekete-tengeri félsziget visszaszolgáltatásáig hatályban maradnak. Hasonlóan nyilatkozott korábban Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet is. Február közepén Donald Trump amerikai elnök is követelte a Krím visszaadását Ukrajnának.

A megszállt Krímben 2014. március 16-án megtartott népszavazáson 80 százalékos részvétel mellett a a szavazók 96,77, Szevasztopolban pedig a 95,6 százaléka az Oroszországhoz történő csatlakozásra voksolt. Másnap a Krími Köztársaság kikiáltotta függetlenségét, március 18-án pedig Moszkvában aláírták a szerződést az Oroszországi Föderáció két új szubjektumának felvételéről. A Krím státusával kapcsolatban az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége továbbra is az állami szuverenitás és a területi sérthetetlenség elvének elsődlegességét hirdeti, Oroszország pedig, amely a félsziget hovatartozásának ügyét lezártnak tekinti, az önrendelkezés jogáét. Ebben csak Fehéroroszország, Afganisztán, Kuba, Észak-Korea, Nicaragua, Szíria és Venezuela ért vele egyet.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »