A nagy kérdés: meddig tart Messi türelme?

A nagy kérdés: meddig tart Messi türelme?

A madridi Marca és a barcelonai Sport ritkán pendülnek egy húron. Most azonos volt a két sportnapilap szombati számának „tónusa”. A katalánok „történelmi megaláztatásról”, a fővárosiak egyszerűen szégyenről írtak. Még egyben egyetértenek: földindulás várható az FC Barcelonánál.

A Bayern München elleni 8-2-es vereség után a katalánok hangulata homlokegyenest más, mint például a német sajtóé. Ami a Bildnek az Évszázad győzelme, az Barcelonában példa nélküli vereség, ami sokak reménye szerint legalább annyi haszonnal jár, hogy a klub döntéshozói belátják, semmi nem mehet tovább úgy, mint eddig.

Bejelentés állítólag órákon belül várható, de senkiben sincsen kétség: Quique Setiénnek mennie kell, a klub villámgyorsan edzőt keres. Nem meglepő módon a jelölt argentin: Mauricio Pochettino. Vagy egy korábbi Barcelona-legenda: Ronald Koeman.

Kérdés, hogy a közelmúlt példái (csak egy belőlük: Andrea Pirlo kinevezése a Juventus élére) nem presszionálják esetleg a vezérkart arra, hogy a Katarban ugrásra készen álló Xavit ültesse a kispadra? Reálisan:

az a valószínűbb, hogy Bartomeu elnök most egy biztonságosabb megoldást keres, egy tapasztaltabb edzőt, persze olyat, aki megfelel Lionel Messinek.

Az argentin szupersztár jövője is téma. Valójában nem nyári távozása, arra a szerződése alapján nincsen esély, hanem a következő nyár. A Marca ezt úgy fogalmazta meg: meddig tart Messi türelme?

Hírdetés

Tizenöt éve (!) 2005 tavaszán fordult elő legutóbb a Bajnokok Ligájában, hogy sem Cristiano Ronaldo, sem Lionel Messi se volt az elődöntő szereplője! Ám Messinek alighanem nagyobb bánata a tendencia: 2015 óta csupán egyszer, tavaly tudott a Barcelona legalább az elődöntőig eljutni, de akkor és ott is kikapott a Liverpooltól.

Nincs ok arra, hogy a Barcelona önmagát a világ legjobb csapataként hirdesse, ilyen nemzetközi mérleggel ez mókás lenne. Marad a világ legjobb játékosának csapata kitétel, Messi híveinek. Egyszerűen nem bírja el a támadósor, hogy minden tavasszal legalább egyszer „agyonverik” a csapatot, az elmúlt négy évben az ilyenekből csak egyszer sikerült talpra állni, még 2017-ben, a PSG ellen.

Érdekes és sokatmondó, hogy Lionel Messi nem szólalt meg a vereség után, a játékosok közül egyedül Gerard Piqué nyilatkozott. Arról beszélt, hogy minden területen változtatásokra van szükség, mert ez így semmiképpen sem mehet tovább. Szavaihoz csatlakozott a klubelnök, Bartomeu, aki azonnali és gyors változásokat ígért, de azért, hogy magát is fényezze, hozzátette, ezek közül néhányról még a pénteki 2-8 előtt döntött.

A nagyvilág elsősorban az elhibázott edzőváltásokban és a 2015 óta rosszul elköltött félmilliárd euróban látja a gondok forrását.

S persze azt is emlegeti, hogy az elődöntő jövő heti szereplői közül Neymar, Thiago Alcantara és Coutinho a klubvezetők döntése alapján nem játszik most a Barcában.

Apropó, jövő hét: Josep Maria Bartomeu elnök hétfőre rendkívüli elnökségi ülést hívott össze, ahol téma lesz az új edző személye, sőt az elnök, előre akarja hozni a jövő évi elnökválasztást is, januárra vagy márciusra.

Nyitókép: Lionel Messi, a Barcelona játékosa a fejét fogja a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjében játszott FC Barcelona – Bayern München mérkőzésen. MTI/AP pool/Manu Fernández

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »