A nacionalisták álltak élére a korlátozások elleni tüntetéseknek Németországban

A nacionalisták álltak élére a korlátozások elleni tüntetéseknek Németországban

Stuttgarttól Münchenig ismét több városban tüntettek a berlini kabinet korlátozó intézkedései ellen.

A cionista német pártokban egyre nő az a távolról sem megalapozatlan aggodalom, amely szerint a nacionalisták élére állnak – amint a német sajtó fogalmaz – korona-tüntetéseknek. Horst Seehofer német belügyminiszter ezzel kapcsolatban a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak kifejtette, „sokan féltik az egzisztenciájukat a korlátozások miatt, ezért a kormánynak gyorsan kell cselekednie”. A legtöbb modernkori politikai elítéltet kitermelő ország belügyére hozzátette, „Németországban mindenkinek joga van a szólásszabadságra, s ezt a jogot meg is kell védeni”. Paul Ziemiak, a CDU főtitkára ugyanakkor gyorsan helyére téve a dolgokat kifejtette, „ha a szélsőségesek visszaélnek ezekkel a megmozdulásokkal, akkor az egész társadalmat veszélyeztetik”. Szerinte az a feladat, hogy „lerántsák a leplet az összeesküvés-elméletekről”. Thorsten Frei, a CDU/CSU Bundestag-képviselőcsoportjának frakcióvezető-helyettese pedig szintén attól retteg, hogy a megmozdulásokon sok nacionalista tűnik fel.

A német bűnügyi hatóság is több olyan jelzést kapott, amelyek szerint a „szélsőjobboldal vissza akar élni a megmozdulásokkal”.

Hírdetés

„A jelenlegi helyzetet saját propagandacéljaikra akarják felhasználni” – fogalmazott a FAS-ban a hivatal szóvivője.

A hazafias pártok felszólították híveiket arra, vegyenek részt ezeken a tüntetéseken. A III. Út nevű nemzietiszocialista párt előző vasárnap azt írta internetes oldalán, először figyelhető meg, hogy a társadalomból igen sokan készek polgári engedetlenségi mozgalomra. A német városokban olyan németek tüntetnek, akik le akarnak számolni a rendszerrel, változásokat akarnak. Gondoskodnunk kell arról, hogy ezt a változás a német szocializmus útjához vezessen – szólt az írás.

A szintén nemzetiszocialista Die Rechte (A Jobb) nevű tömörülés is arra bátorította híveit, vegyenek részt a megmozdulásokon. A párt szerint izgalmas időszak elé néznek, amikor végre lendület tapasztalható a társadalom részéről. Minden nemzeti érzelmű embert felszólítottak arra, saját városukban támogassák a megmozdulásokat. Hasonló tartalmú nyilatkozatot tett közzé a nacionalista Német Nemzeti Demokrata Párt (NPD) is.

Azonban nemcsak a nemzetiszocialisták és nacionalisták, hanem a jobboldali radikális Alternatíva Németországért (AfD) párt is mindent elkövet azért, hogy népszerűséget kovácsoljon a tüntetésekből. Egy a Spiegel által közölt felmérés szerint a megkérdezettek 70 százaléka szerint megfelelő a berlini kormány járvánnyal kapcsolatos válságkezelése, ami három hét alatt négy százalékos csökkenés. 19 százalék szerint túlzóak az intézkedések. Az AfD szavazók 56 százaléka látja így, illetve az FDP híveinek 35 százaléka.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »