A náciktól a frigyládáig: 5 meglepő igazság az Indiana Jones filmekből

Szomorú, hogy a hőn szeretett Indiana Jones filmek a legtöbb archeológus számára nem egy átlagos munkanapot jelentenek, azonban több igazság található Indiana hősködő kalandjaiban, mint gondolnánk. A kristálykoponyák igenis léteznek, a nácik valóban odáig voltak a régészetért, s a világ múzeumai tele vannak gyanútlan törzsektől elkobzott tárgyi leletekkel. Íme, néhány a filmben helyesen beállított meglepőbb dolgok közül.

 

Egy fosztogatásra indulunk.

A KRISTÁLYKOPONYÁK ÉS A SZENT GRÁL

 

Az Indina Jones-ban bemutatott néhány tárgyi lelet nem annyira nevetséges, mint hinnénk. A kvarcból készült kristálykoponyák, minként azokat a negyedik filmben ábrázolják, léteznek. Az egyik éppen a British Múzeumban látható. Sajnos az valószínűleg 19. századi hamisítvány, nem pedig az eredeti Kolumbusz előtti vagy földönkívüli műtárgy.

 

CC by SA 3.0

 

Bár eddig még nem találtunk rá, az a mendemonda járja, hogy az elveszett frigyláda legalább 9 országban megtalálható, Etiópiát és Egyiptomot is beleértve. A Szövetség Ládája egy fából és aranyból készül láda, mely Az elveszett frigyláda fosztogatói című film középpontjában áll, s azt híresztelik, hogy a tízparancsolatot tartalmazó kőtáblákat foglalja magában.

 

William Morris látomása a Szent Grálról. Art Gallery ErgsArt/flickr

 

Még nagyobb rejtély az a Szent Grál, amely Az Indiana Jones és utolsó kereszteslovag című Indiana Jones filmben szerepel, ami feltehetően jelen volt az utolsó vacsorán, később pedig ebben fogták fel a keresztre feszített Krisztus vérét. Valójában ez egészen a 12. században nem szerepel az irodalomban, s csak akkor tűnik fel egy Arimátiai Józsefről szóló legendás elbeszélésben, melyben a Grált megőrzésre Britanniába küldik.

 

Igaz vagy sem, ezek a legendás leletek egy igazságot tárnak fel: azt, hogy sok régésznek megvan a maga személyes „Szent Grálja”. Valószínűleg ez nem egy valóságos műtárgy, inkább tárgyak összefüggései más dolgokkal, emberekkel és építményekkel, melyek tulajdonképpen lehetővé teszik számunkra, hogy a hajdan volt kultúrákat értelmezni tudjuk. Nem célunk tárgyakat gyűjteni, célunk válaszokat kapni arról, hogyan és miért változtak meg a társadalmak. Ez a mi Grál-kutatásunk.

 

 

Erre keresd a Grált!

NÁCIK ÉS NACIONALISTÁK

 

Mind Az elveszett frigyláda fosztogatóiban, mind Az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagban a gonosztevők a nácik voltak, akik mégsem jártak túl messze az igazságtól. A nácik számára az archeológia azért állt a középpontban, hogy „bizonyíthassák” az árja felsőbbrendűséget. Az Ahnenerbe álcája alatt zajlott náci kutatóküldetéseket számos meglepő helyet – beleértve Lengyelországot, az Andokot és Tibetet is – megcélozva indították útnak annak érdekében, hogy „demonstrálhassák” a történelem előtti árja vándorok befolyását.

 

Talán a legsokatmondóbb Gustaf Kossinna munkássága, akinek a Germán prehistória: Kiemelkedő nemzeti tudomány című könyve indította el Lengyelország bekebelezésének az igazolását. Kossinna ezt a történelem előtti időkben ott élő germán népek állítólagos jelenlétére alapozta, s bár ő meghalt Hitler hatalomra jutása előtt, addig aktívan részt vett az I. világháború után sorra kerülő Versailles-i Konferencia területi tárgyalásain.

 

Így a nácikkal harcoló Indiana Jones egy tiszteletre méltó és történelmileg pontos ábrázolás még akkor is, ha a nacionalista pszeudo-régészet elleni modern csatatér mára a Twitterre helyeződött át.

 

A nácik és a láda Az elveszett Frigyláda című Indiana Jones filmből.

 

A végzet valódi temploma?

Hírdetés

A THUG-SZEKTA (FOJTOGATÓ SZEKTA) ÉS A KALI-KULTUSZ

 

A valóságban van némi alapja a Végzet Templomában található, kissé furcsa elképzelések összevisszaságának, bár nagyon pontatlanul interpretálva. A Thugee-k, vagyis a Thug-szekta tagjai, akiket a filmben a baljós Mola Ram vezetett, egy hírhedt bűnöző közösség/testvériség volt, amit az Indiát gyarmatosító britek fojtottak el. A népszerű ikonográfia dacára – agyarok, vörös szemek, vérszomj – ezt a hindu istennőt (Kálit, Siva felesége) általánosságban nem rombolónak tekintették, hanem nagy tiszteletnek örvendett, s inkább árnyalt ereje volt, semmint a filmbéli.

 

A Thug-szekták, akik éppen egy utazót fojtogatnak (public domain)

 

„ANNAK EGY MÚZEUMBAN VOLNA A HELYE!”

 

Ez Az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagból származó idézet minden bizonnyal a leghíresebb mondat Indy szájából, egyúttal a legproblematikusabb a régészek és a múzeumok számára. Megerősíti ugyanis azt az elképzelést, miszerint a nyugati akadémikusoknak joga van feltárni és kiállítani a világ kulturális kincseit. Valójában a nagyobb nemzeti múzeumok kollekciói – a British Múzeumétól kezdve a Louvre-ig – pontosan erre a hiedelemre épülnek, azonban a gyarmatosítás utáni világban ez a beállítódás erősen vitatottá vált.

 

Mit mondott volna Indy? The Elgin Marbles. michael kooiman/flickrCC BY-SA

 

A műtárgyaknak múzeumokban volna a helyük? Vagy azoknál az embereknél, akiktől elvették azokat? Mi van akkor, ha azokat a leleteket több mint egy évszázaddal korábban vitték el egy 4000 évvel ezelőtt épített sírból, egy helyről, amit jelenleg olyan emberek laknak, akik semmilyen kapcsolatban sincsenek az eredeti lakosokkal? A múzeumoknak etikai kérdésekkel kell megbirkózniuk. Például, a Parthenon (vagy Elgin) Márványainak az athéniaknak történő visszaadásáról szóló viták régóta húzódnak a British Múzeummal; a Cambridge-i diákok nemrég megszavazták, hogy adjanak vissza Nigériának egy bronz kakast, melyet 1897-ben hoztak el onnét; ezenfelül a leletek még a geopolitikába is belekeveredtek, amikor Egyiptom megszakította kapcsolatait a Louvre Múzeummal az ókori egyiptomi leletek visszaadása miatt.

 

Annyi bizonyos, hogy gondosan mérlegelni kell minden egyes hazatelepítéssel kapcsolatos követelést saját szempontjaink szerint. Indiana Jones ezt nem mindig méltányolta.

 

ROMANTIKUS ÉS KALANDOS ÉLET

 

Az archeológia valóban kalandos lehet. Talán nem a mérgezett dárdák vagy a szakadék feletti ugrás része, hanem az a pillanat, amikor egy valóban izgalmas dolgot bányászol elő a föld alól, de az bármi lehet egy szarkofágtól egy 10000 éves kovakő darabig (az érdeklődési körtől függően), ami a régészeket ezen a pályán tartja.

 

Természetesen olykor-olykor veszélyes is lehet. Gondoljunk csak Lord Carnavaronra és Tutankhamon átkára, ami gyakorlatilag az Indiana Jones film cselekményének a szerkezetét adja.

 

Személy szerint én továbbra is várom, hogy felajánlanak egy korbácskezelő tanfolyamot, s én inkább tribly-t viselek fedora helyett. (Mindkettő egyfajta puhakalap.)

De amíg momentán távol tartjuk magunkat attól, hogy diákjainkat a dühös napisteneknek áldozzuk fel – ha másért nem is, legalább az egészségügyi és a biztonsági papírmunkák miatt –, ha egy új nagy hollywoodi film a régészet központi helyét tükrözi is vissza a mi kulturális tudatunkban, akkor véleményem szerint teljesen elégedettek lehetünk.

 

Fordította és szerkesztette: Száraz György

Forrás / Original article: http://www.ancient-origins.net/history/nazis-ark-five-surprising-truths-indiana-jones-films-007998?nopaging=1

 

Top image: An Indiana Jones scene from a Disney ride (Joe Penniston / flickr)

 

The article ‘From Nazis to the Ark: Five Surprising Truths from the Indiana Jones Films’ by Ben Edwards was originally published on The Conversation and has been republished under a Creative Commons license.

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÉbresztő Táborok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsBel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

 

Száraz György

Boldog napot!


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »