A muszlimok úgy érzik, egyre jobban gyűlölik őket

Egyre nő a szakadék a muszlimok és a többségi társadalom között Nagy-Britanniában – állítja felmérésében egy jogvédő szervezet. A médiát és a politikusokat is vádolják, s az utca embere is hibás szerintük. A canterburyi érsek figyelmeztet: ennek nem lesz jó vége.

A Nagy-Britanniában élő muszlimok zöme úgy érzi, kirekeszti a többségi társadalom, és tapasztalatuk szerint a brit politikusok és a média is gyűlöletet szít velük szemben. Az Iszlám Emberi Jogi Bizottság (IHRC) friss tanulmánya azt mutatja, hogy tízből hat szigetországbeli iszlám hitű polgár érzékel iszlámellenességet, ez a szám a 2010-es felméréskor még négy volt – idéz a dokumentumból a The Guardian netes kiadása. Akkor a megkérdezett muszlimok 50 százaléka érezte biztonságban társadalmi helyzetét, ma ez az arány már csak 18 százalék. A közel kétezer ember bevonásával készített vizsgálat azt mutatja, hogy a felmérésben részt vevők növekvő mértékben tapasztalnak fizikai és verbális erőszakot és munkahelyi diszkriminációt.

A kutatás szinte minden kérdésben rosszabb képet fest a korábbinál, és fokozódó elidegenedést mér a nem muszlim és muszlim lakosság között. A megkérdezettek fele úgy véli, hallott már muszlimellenes beszédet politikustól, és úgy gondolja, hogy a honatyák megbocsátóak a muszlimok elleni erőszakos cselekményekkel szemben. A médiát 90 százalékuk felelősnek tartja azért, hogy negatív színben tünteti fel őket, és közel háromnegyedük úgy gondolja, hogy a britek lekezelően beszélnek velük és róluk nyilvános helyeken. A politika és a média mellett a válaszadók jó része az angolszász jogrendszert is hibáztatja, mely szerintük bizonyos paragrafusokkal diszkriminálja őket.

Melyik beszéd a károsabb?

Hírdetés

Az IHRC erősen kritizálta egyebek között a Henry Jackson Társaságot, melyet iszlamofób neokonzervatív propagandistaként jellemzett. A szervezet válaszában kiemelte: a felmérést végzők a kormányt is vádolják, mely szerintük antiterrorista, radikalizációt megelőző lépéseivel kriminalizálja a muszlimokat és megfélemlíti őket. A társaság úgy véli, a bizottság retorikája sokkal megosztóbb és károsabb, mint a kormány bármely döntése, mellyel a szélsőséges nézetekre fogékonyabb emberek radikalizálódását gátolja.

Más, mint például Rowan Williams canterburyi érsek, üdvözölte a tanulmányt:

„Ez roppant kellemetlen olvasmány. Nem mindenki fog egyetérteni vele, de fájdalmasan tiszta képet ad arról, hogy folyamatosan nőtt a verbális és fizikai támadások száma a muszlimok ellen az elmúlt években. A felmérés eredménye komoly kritika az emberséget és általánosan elfogadott emberi értékeket szem előtt tartó társadalmunkkal szemben.”

Ian Law, a Leedsi Egyetem professzora úgy látja, a kutatás rávilágít arra, mennyire növekszik a muszlimokkal szemben negatív előítélet. „A sajtó és a politikusok megnyilatkozásai egyre ellenségesebbek, de az utcán, sőt még az állásinterjúkon és az oktatásban is diszkrimináljuk a muszlimokat.”

A felmérés eredményei a cikk szerint egybevágnak a brit rendőri vezetők beszámolóival, akik nemrég meséltek a The Guardiannek a muszlim közösségekkel kapcsolatos napi tapasztalataikról.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »