A munkaügyi miniszer szerint Johannis németként csak ne beszéljen elgázosításról. Az USR panaszt tett

A munkaügyi miniszer szerint Johannis németként csak ne beszéljen elgázosításról. Az USR panaszt tett

Az augusztusi 10-i diaszpóratüntetésre és a csendőrségnek a tüntetésen tanúsított agresszív magatartására reagálva Klaus Johannis államfő az egyik tévéadásban korábban azt nyilatkozta, hogy ő minden szempontból minősíthetetlennek és megengedhetetlennek tartja azt, hogy a kormány és a Szociáldemokrata Párt „gázosította és ütlegelte a román állampolgárokat” a tüntetésen.

Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter erre a kijelentésre reagálva jelentette ki szintén egy tévéadásban, ahogy fogalmazott: „nagy merészségre van szükség ahhoz, hogy valaki németként elgázosításról beszéljen.”

Hírdetés

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) ezért úgy döntött, hogy a miniszter kijelentése nem maradhat válaszlépés nélkül, ezért hétfőn fel is jelentették Vasilescut az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál.

Az USR közleményt adott ki, amely szerint a munkaügyi miniszter mélységesen igazságtalan és rágalmazó módon fejezte ki magát, amikor a németeket összefüggésbe hozta az elgázosítással.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz küldött panasztevő levélben az USR kifejti, hogy diszkriminációnak minősül az államfő nemzetiségi hovatartozására utaló támadás, és hogy „Lia Olguţa Vasilescu kijelentései még akkor is különösen súlyosak, ha azok hátterében a történelmi ismeretek hiánya áll”. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »