A Munkáspárttól kaptuk Putyin látogatása elé: Oroszország ellen vagy Oroszországgal együtt?

Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása fontos esemény. A magyar kormány teljesen fölöslegesen magyarázgatja napok óta Putyin elnök fogadását a gázszállítások, az energiabiztonság, a kereskedelem élénkítésének szükségességével. Az ilyen észérvek nem hatnak az USA és az EU iránt szinte vallásos elkötelezettséget érző liberálisokra és szocialistákra. A józan gondolkodásra képesek előtt, mert vannak még ilyenek kis hazánkban, pedig szánalmasnak tűnik.

Sajnálatosan még a kormánypártiak számottevő része is fanyalog. Putyin elnöknek negyedannyi gesztust sem tesznek, mint amit tettek pár napja Németországnak. Ez hiba, főleg azért, mert az orosz elnök nem magán ember, akit szeretünk vagy nem szeretünk, hanem a 146 millió lakosú világhatalom választott vezetője. S, még valami: az orosz külügyeket Gorcsakovtól kezdve Csicserinen és Gromikon át Lavrovig abszolút profik vezették és vezetik, akik számon tartják a megtett gesztusokat és a meg nem tetteket is.

Oroszország elnökének látogatása akkor is fontos eseménye lenne, ha nem állapodnának meg egyetlen gazdasági ügyről sem. Azért, mert vannak fontosabb ügyek. Az európai történelem nagy tanulsága az, hogy Európa akkor van békében és biztonságban, ha Európa nyugati része és mindenekelőtt Németország és Oroszország együttműködik egymással. A magyar történelem tanulsága pedig az, hogy biztosan veszítünk, ha valamelyik európai hatalom oldalán konfliktusba, netán háborúba keveredünk Oroszországgal.

Az elmúlt hónapokban konfliktusba keveredtünk Oroszországgal, amely majdnem háborúhoz vezetett. S tegyük gyorsan hozzá(!), Minszk ide vagy oda, még nem vagyunk bebiztosítva a háború ellen. A politikusok ugyan fegyverszünetről állapodtak meg, de a katonák tovább csinálják a maguk dolgát. Mi Magyarország érdeke? Az, hogy ne legyen háború!

Egyes szervezetek tiltakozásokat rendeznek az orosz elnök látogatása idején. Butaság, politikai rövidlátás! Mi biztosan nem megyünk el!

Hírdetés

Mások meg éppenséggel rokonszenvtüntetést terveznek, úgymond szolidaritást kifejezve. Kérdezzük: kivel? Utáljuk az USA pökhendi parancsolgató politikáját, sőt nagyon utáljuk, de ezért nem feledhetjük el, hogy az Orosz Föderáció nem azonos a Szovjetunióval. (kiemelés: szerk.) Oroszországban nem szocializmus van, hanem kapitalizmus. Oroszország ellen a tőkés nyugat nem azért viaskodik, mert  a szocializmust akarná megdönteni, mint 1990-91-ben. Azért hadakozik, mert az időközben erőre kapott orosz kapitalizmus nem akar úgy táncolni, ahogyan a nyugati tőkés konkurencia akarja. Rokonszenvtüntetést majd akkor fogunk rendezni, ha az orosz nép, az orosz dolgozók képviselői jönnek el, akiket legalább annyira kisemmiznek az orosz milliárdosok, mint ahogyan velünk bánnak a magyar szupergazdagok.

Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása fontos esemény.  Aki komolyan veszi a magyar nép alapvető érdekét, a békét, nem válthatja az államfői látogatást politikai aprópénzzé. Mi, a Munkáspárt komolyan vesszük.

Munkáspárt Sajtóiroda

NIF

Kategória:Jegyzet, Publicisztika


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »