A munkanélküliből lett várúr Áder Jánost is vendégül látta

A munkanélküliből lett várúr Áder Jánost is vendégül látta

Elmegyógyintézetként működött Erdélyben a marosvécsi várkastély a közelmúltig, amikor is a román visszaszolgáltatási törvény alapján visszaszerezte az államtól az örökös, Nagy Kemény Géza. A korábban munkanélküli bárói leszármazott idegenforgalmi és kulturális központtá alakítaná a kastélyt.

„A Kemény-kastélyt rögtön a rendszerváltozás után két nagybátyám, Kemény Árpád és Kemény Miklós kérte vissza a román államtól, de miután rehabilitációs elmegyógyintézet volt, ami az európai uniós szabályok szerint nem működhetne benne, ezért egyszerű, peren kívüli megegyezéssel kaptuk vissza” – mondta Nagy Kemény Géza.

A 4000 négyzetméteres, négytornyú épületet elfogadható állapotban foglalhatták el, hiszen – mint mondta – művelt, intelligens emberek, orvosok gondjaira volt bízva az elmúlt évtizedekben. „Öt év alatt sikerült adományokból, megvásárolt, illetve visszavásárolt bútorokkal kicsit bebútorozni, az egyik szintet majdnem teljesen. Ha valaki eljön hozzánk, a kastélylátogatás majdnem egy órába telik, tehát van mit mutatni” – ismertette.

Hírdetés

Az idegenvezetést pedig maga a tulajdonos, Nagy Kemény Géza tartja, aki korábbi életéről is mesélt az InfoRádiónak. „A 2006-os rendőrattak után hagytam el Magyarországot, és települtem vissza Erdélybe. Akkor még nem volt biztos, hogy megkapjuk a kastélyt. Akkor és ott, Erdélyben munkanélküli voltam, most pedig az adminisztrátori munkától a vízszerelésig, amit tudok, mindent megcsinálok, mert sajnos a környéken nincs munkaerő egyáltalán” – fogalmazott.

Munka viszont van bőven, hiszen az épület felújításra szorul, és Nagy Kemény Géza elmondása szerint van remény arra, hogy a magyar állam segítségével megújuljon.

„Kiválasztottai vagyunk a magyar nemzet kastélyfelújítási programjának. Tehát figyelnek ránk Magyarországról. Személyesen Áder János elnök úr is ellátogatott hozzánk három évvel ezelőtt a kastélyba, most nyáron pedig behivatott, hogy beszéljük meg a felújítást, de egyelőre adminisztratív okok miatt nem tudunk pályázni” – mondta.

A várkastély szerkezeti felújításának költségeit mintegy ötmillió euróra teszik a szakemberek.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »