"A multikulturalizmus, a kozmopolitizmus egy vicc"

A brüsszeli merényletek megoldották a franciák nyelvét: politikusok és szakértők immár nyíltan a belga politikai vezetést vádolják, amiért az saját területén hagyta kialakulni az iszlám kommunitarizmust. A francia terrorelhárítás egyik névtelenül nyilatkozó vezetője azt mondta: van ok aggodalomra nemcsak Franciaországban, hanem egész Európában. Szerinte egy erőteljes terrorhullám indult el, amely valósággal „elborítja” a hatóságokat.

Magyar Menedék - Badiny

Bár a merényleteket követően a franciák azonnal kifejezték szolidaritásukat a belga nép iránt, az események kapcsán megjelent nyilatkozatokban és elemzésekben kifejezetten szigorúak a szomszédos ország politikai elitjével szemben.

„Molenbeek egy szégyen, amely azt jelképezi, hogy a multikulturalizmus, a kozmopolitizmus egy vicc, nem létezik Belgiumban, a közösségek egymástól élesen elkülönülve élnek” – nyilatkozta például Xavier Raufier, az európai rendőri együttműködést koordináló szervezetnek, az Europolnak is dolgozó francia biztonsági szakértő.

Hírdetés

Michel Sapin francia pénzügyminiszter „naivitással” vádolta meg belga kollégáit, amiért hagyták, hogy Molenbeek „iszlámista bástyává” alakuljon. A politikus szerint a belga vezetésnek már évekkel ezelőtt lépnie kellett volna, amikor látták a kommunitarizmus első jeleit, vagyis azt, hogy a muzulmán bevándorlók egyre inkább zárt közösségben kezdenek élni Belgium különböző városaiban.

„Belgium valójában egy dzsihadista fészek és a kábítószer-elosztás európai központja”- tette hozzá a fentiekhez Pierre Vermeren, a párizsi Sorbonne egyetem Közel-Keletre szakosodott kutatója. Szerinte a Molenbeekben élő bevándorlók 60 százaléka a marokkói Rif-hegység környékéről származik, jelentős részük hasiskereskedéssel foglalkozik, ami fölött a belga hatóságok évek óta szemet hunynak, mert azt gondolják, hogy ezzel megvásárolhatják a kisebbségek körében a társadalmi békét.

Vermeren úgy véli, ez a törzsi alapon szerveződő, a belga többségi társadalomtól elkülönülten élő közösség kapcsolatba került a radikális iszlámmal, hálózatuk lehetővé tette a fegyverek és robbanóanyagok csempészését, illetve a terroristák hatékony rejtegetését. Ez magyarázza szerinte, hogy a múlt pénteken letartóztatott, a párizsi merényletek kitervelésével vádolt Salah Abdeslam négy hónapig bujkálhatott az őt kereső rendőrök elől.

A fenti közösségnek a belga társadalomhoz való viszonyát egyébként jól mutatja, hogy Abdeslam letartóztatásakor palackokkal és kövekkel dobálták meg az akcióban részt vevő terrorelhárítókat. Ez a magatartás szakértők szerint a törzsi összetartozásból fakad, amely felülírja a befogadó társadalom törvényeit. És ez nem csak Molenbeekre, hanem számos más belga, de immár egyre több francia településre is jellemzővé válik.

Nem véletlen, hogy a francia terrorelhárítás egyik névtelenül nyilatkozó vezetője azt mondta: van ok aggodalomra nemcsak Franciaországban, hanem egész Európában. Szerinte egy erőteljes terrorhullám indult el, amely valósággal „elborítja” a hatóságokat.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »