A multikulti színei: Belgiumban több mint 35 ezer nőt és lányt érint a női nemi szervek megcsonkítása

A multikulti színei: Belgiumban több mint 35 ezer nőt és lányt érint a női nemi szervek megcsonkítása

Becslések szerint több mint 35 ezer Belgiumban élő nőt és lányt érint a női nemi szervek megcsonkítása – derül ki a közegészségügyi minisztérium megrendelésére készült friss tanulmányból, amelyet a The BrusselsTimes hírportál ismertetett szerdán.

A kutatók megállapították, hogy Belgiumban több mint 23 000 nő él megcsonkított nemi szervvel, és több mint 12 ezer kiskorú lányt érint ennek az emberi jogokat sértő beavatkozásnak a kockázata.

Az ENSZ statisztikái szerint 200 millió nő esett át a beavatkozáson elsősorban Afrika északi felén és északkeleti, illetve északnyugati országaiban. A legtöbb lányt általában 5 éves koruk körül vagy a pubertáskor előtt csonkítják meg. A gyakorlatot legtöbbször kulturális és vallási okokkal magyarázzák, valódi célja azonban az, hogy a nők szexualitását ellenőrzés alatt tartsák.

Sarah Schlitz, a nemek közötti egyenlőségért, esélyegyenlőségért és sokszínűségért felelős belga államtitkár a tanulmány megállapításai kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a nyári iskolai szünet kritikus időszak a fiatal lányok számára, akik gyakran utaznak családjukat meglátogatni olyan országokba, ahol ilyen beavatkozásokat a mai napig végeznek.

Hírdetés

Sarah Schlitz és Frank Vandenbroucke közegészségért és szociális ügyekért felelős miniszter sajtóközleménye szerint a tanulmány célja az volt, hogy felbecsülje a Belgiumban élő érintettek számát, és ahhoz igazítsák a belga megelőzési és irányítási rendszereket. A számok becslések, amelyek a népesség-nyilvántartás adatai és a származási országokban a csonkítás előfordulási gyakorisága alapján készültek.

"Ez tanulmány végre világos képet ad arról, hogy Belgiumban milyen mértékben terjed ez a káros gyakorlat. Az eredmények megdöbbentők. Éppen ezért továbbra is támogatást kell nyújtanunk az áldozatoknak" – nyilatkozott Frank Vandenbroucke.

A legutóbbi, 2016-ban készült felmérés elkészítése óta az érintett nők és lányok száma 45 százalékkal nőtt a flamand országrészben. A női nemi szervek megcsonkításának betiltásáért küzdő belga emberi jogi szervezet, a GAMS igazgatója szerint ez azzal magyarázható, hogy az utóbbi években több bevándorló érkezett olyan országokból, mint például Szomália és Guinea, ahol a nemi szervek megcsonkítása a nők 90 százalékát is érintheti. A GAMS két kampányt indított Belgiumban: az egyikkel felhívják a figyelmet arra, hogy a fiatal lányokat nyaralásuk során a csonkítás veszélye fenyegetheti, a másikkal pedig információkat terjesztenek azokról a belgiumi gondozási központokról, ahol az áldozatok orvosi és pszichológiai segítséget kaphatnak.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »