A multicég világnézete

A multicég világnézete

Mint egy modern, 21. századi mesében: a popénekes legyőzi a gonosz multit, és a tőlük megszerzett, szabad szemmel is jól látható összeget nem ibizai kokainpartira költi, hanem odaadja a szegények és elesettek megsegítésére. Ez persze csak mese, a valóság pontos részleteit nem tudjuk, de attól még lehetnek logikus következtetéseink.

Ami tény: tavaly decemberben, az év legfontosabb két koncertje előtt egyoldalúan és váratlanul felmondta a Telekom a szerződését Ákossal, miután az előadó sajtótámadások kartácstüzébe került egy Echo TV-s beszélgetés miatt. Érdemes szó szerint idézni az ominózus interjút: „Velem egyáltalán nem kell egyetérteni. Én nagyon sok gyűlölettel is találkozom azért, mert hiszek valamiben, amit úgy hívnak, hogy normalitás. […] A nőknek nem az a dolguk, hogy ugyanannyi pénzt keressenek, mint a férfiak, én így érzem. […] Egyformán fontosak vagyunk: a nő és a férfi. De hol következik ebből az, hogy mondjuk férfinak és nőnek egymással versenyezni kellene, teszem azt, a munkaerőpiacon? Hát nem fura az, hogy a fiziognómiánk is kicsit más? Ideális esetben a nőnek a csípője szélesebb, a férfinak meg a válla. […] A férfinak azért szélesebb a válla, hogy ő vigye a gerendát. A nőnek azért szélesebb a csípője, hogy ő szülje a gyereket.”

Lehet-e egy multinak világnézete?

A Telekom decemberi közleménye szerint azért bontották fel a szerződést, mert nem tartják összeegyeztethetőnek az interjúban elhangzottak szellemiségét a multinacionális cég hitvallásával és értékrendjével. Ez többféle kérdést is felvet, például azt, lehet-e egy multinak világnézete. Ez azt is jelenti, hogy kizárólag liberálisokkal köt szerződést? Ha ennyire fontos neki az értékrendje – különösen a feminizmus –, akkor mit keres a Telekom például a muszlim többségű Albániában? Vagy a bejövő pénznek nincs szaga, és csak akkor fontos a hitvallás és az értékrend, amikor fizetni kell?

Egy másik zenész, Bolyki György érdekes felvetéseket fogalmazott meg az ügy kapcsán decemberben a saját Facebook-oldalán: „Ákost a Telekom nem támogatta, hanem reklámozta magát vele. […] Ákos volt az üzleti felület, ők pedig kifizették. Aztán valaki úgy döntött, még nagyobb reklámot tudnak csinálni maguknak, ha nekimennek Ákosnak a mondatai miatt. Úgyhogy a Telekom elkezdett profitot maximalizálni, és ilyenkor semmi sem szent. Számára a művész egy eldobható rongy, és ha az érdekei úgy kívánják, eldobja.”

Hírdetés

Mellékszál, de nem lényegtelen, hogy a cég a döntését a sajtóban megjelentekre alapozhatta, és a sajtóorgánumok nagy része azóta kénytelen volt helyreigazítást közölni – Ákos szerint a mondatait kiforgatták és félremagyarázták, mert például ő soha semmi olyasmit nem mondott, hogy a nők dolga kizárólag a gyerekszülés lenne.

Egyoldalú szerződésbontás

A lényeg: a multi – ahol a hét magyarországi felső vezetőből csak egy nő – egyoldalúan szerződést bontott, de később rájöhettek, hogy hibáztak, mert szerdán szűkszavú közlemény jelent meg a honlapjukon. „Megegyezéssel zárult a Magyar Telekom és Ákos együttműködése. A partnerek a vitás kérdéseket megnyugtatóan rendezték, az ügyet véglegesen lezártnak tekintik, megköszönve egymásnak a sokéves, eredményes közös munkát” – írták, és hiába kérdeztük, a részletekről nem akartak beszélni. Ezt nem tudom másképp értelmezni, mint hogy a multi jogászai rájöttek: védhetetlen a szerződésbontáskor képviselt álláspontjuk, és a további pereskedést elkerülendő megegyeztek Ákossal. A megegyezésben valószínűleg szerepelt a bevezetőben már említett igen kerek összeg, de hát ezt kínos lenne bevallani, és különben is, egy mindenható multi soha nem téved. A zenész pedig úgy döntött, nem kell a tömegkommunikációs cég pénze – miközben teljes joggal megtarthatta volna, hiszen bírósági úton is kapott volna kártérítést az egyoldalú szerződésbontás következtében őt ért anyagi és erkölcsi kár miatt –, és átadta azt, vagy egy jelentős részét, Böjte Csaba alapítványának.

Tény, hogy a szűkszavú közlemény kiadásával egy időben Ákos honlapján megjelent a hír: az énekes ötvenmillió forinttal támogatta a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekmentő munkásságát. (Úgy tudom, ez az összeg a több mint 2300 gyereket gondozó, 300 alkalmazottal működő alapítvány közel féléves költségvetése, és eddig ez volt a legnagyobb egyéni adományuk.) Érdekes és elgondolkodtató Böjte Csaba reakciója is, aki megható videoüzenetben és Facebook-posztban köszönte meg a támogatást, külön kitérve arra, hogy olyan nőket is segíteni fog belőle, akiknek anyai hivatásukat anyagi gondok miatt kellett feladniuk – most ezzel a támogatással a gyermekeiket szépen fel tudják nevelni.

Jó látni, hogy néha valami szép is születhet a könyörtelen üzleti mentalitásból és a mindent besározó ideológiai háborúból. 2300 gyerek sorsa egy kicsit jobb lesz – ha van humorérzékük, küldenek egy köszönő-sms-t a Telekomnak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 04.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »