A műholdaknál is közelebb kerül a Földhöz az egyik legveszélyesebb aszteroida

A műholdaknál is közelebb kerül a Földhöz az egyik legveszélyesebb aszteroida

Nyitókép: yourweather.co.uk

Csillagászok szerint a Föld és a Hold közötti távolság tizedére közelíti meg a 99942 Apophis nevű kisbolygó a Földet, de ütközni nem fog vele.

A számítások szerint 2029-ben egy Eiffel-torony méretű – vagyis nagyjából 340 méter átmérőjű – aszteroida húz majd el a Föld mellett. A tudósok sokáig úgy gondolták, hogy becsapódhat a bolygónkba, ám úgy tűnik, az ütközést elkerüljük. Igaz, nem sokkal.

A HVG azt írja, a 99942 Apophis földsúroló kisbolygó 2029. április 13-án pénteken húzhat el a bolygónk mellett alig 32 ezer kilométerre. Mindez a Föld és a Hold közötti távolság csupán egytizede, és közelebb van a felszínhez, mint a GPS vagy a műsorszóró műholdak.

Hírdetés

A tudósok szeretnék alaposabban is szemügyre venni az Apophist. Az Európai Űrügynökség (ESA) bejelentette, beszáll a Ramses-küldetésbe (Rapid Apophis Mission for Security and Safety), amely során egy űreszközt küldenek az égitestre, hogy adatokat gyűjtsenek a pályájáról, méretéről, tömegéről, alakjáról és forgásának módjáról. A küldetés során a belső szerkezetére is fény derül, és megvizsgálják azt is, miként változik, ahogy elhalad a Föld mellett.

Holger Krag, az ESA űrbiztonsági vezetője szerint a bolygónk gravitációja hatni fog az aszteroidára, ami akár földcsuszamlásokat is okozhat a felszínén. A szakember úgy véli, a Ramsesből származó adatok nemcsak az Apophist segítenek megérteni, hanem azt is, hogy milyen veszélyeket rejt egy ilyen égitest a Földre nézve.

Az Apophis sokáig nyugtalanította a tudósokat. A csillagászok 2004-ben fedezték fel, és az már rögtön kiderült, hogy 2029-ben és 2036-ban is megközelítheti a Földet. A NASA csak 2021-ben tudta kimondani, hogy az objektum a következő 100 évben nem jelent majd veszélyt a bolygónkra.

HVG


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »