A műbajszos magyar, akivel Orbánisztánon is nevetni lehet

A műbajszos magyar, akivel Orbánisztánon is nevetni lehet

Terjedelmes riportot készített az AFP a magyar politikai humor felvirágzásáról, az anyag középpontjába pedig a dumaszínházas Bödöcs Tibort helyezik: a beszámoló a humorista egyik produkciójával indít, Bödöcs óriási műbajuszt viselve, megafonnal ijesztgeti-nevetteti a járókelőket: „Magyarok! A világ nagyon veszélyes hely, egy no-go zóna!”

Mint a cikk rámutat, Bödöcs rendszeresen felhasználja és kiforgatja a magyar kormány félelem -vagy éppen gyűlöletkeltő propagandáját. Ez a közép-ázsiai posztszovjet, illiberális atmoszféra magában paródiárért kiált – mondta a hírügynökségnek a humorista.

Hozzáteszik, hogy Bödöcs humoreszkjeinek éppen Orbán Viktor 2014-es illiberális demokráciáról szóló bejelentése, és azt követő politizálása nyújt alapot: a stand up-os szorgosan és hatékonyan figurázza ki a kormány Brüsszel-, menekült- és Soros-ellenes plakátjait, bajuszos figurája pedig a nemzeti maradás mellett kampányol. 

Egyik legnépszerűbb produkciója azonban mégis az a videó, ahol Mészáros Lőrinc, Orbán házi oligarchája nevében küld szerelmes József Attila-verset a miniszterelnöknek.

Hírdetés

http://mno.hu/

A riport kitér rá, hogy Bödöcsnek és a Dumaszínháznak komoly rajongótábora van, egy Dunakeszin tartott haknin például ötszázan hallgatták a humoristát – de így sem hagy fel a közösségi videók készítésével, mert ezek sokkal több embert érnek el.

http://mno.hu/

Az AFP megszólaltatja a Dumaszínházat Litkay Gergelyt, aki szerint a propaganda folyamatos paródiájára azért is szükség van, hogy az emberek mélyebben is elgondolkozzanak a kampány valóságtartamáról. Egyúttal megemlítik a Magyar Kétfarkú Kutya Párt tevékenységét is: az MKKP városi grafikákkal, stencilekkel próbál egy kis vidámságot lopni az utcára. „A politikai légkör annyira gyűlölettel mérgezett, hogy csak humorral tudunk épek maradni. A követőink közül többen azt mondták, hogy mi vagyunk az egyetlen ok, ami miatt még nem hagyták el Magyarországot” – mondta a hírügynökségnek Kovács Gergely, a viccpárt vezetője.

http://mno.hu/

Az AFP végül arról is megemlékezik, hogy milyen talajban gyökerezik az új magyar politikai humor: felidézik a migránsoktól rettegő vidéki magyarokat, akik lincselésig is elmennének, hogy ne nyaralhasson menekült család a szomszédjukban – vagy éppen srí lankai önkéntesekre hívnak rendőrt félelmükben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »