A moszuli ostrom valódi arca

A moszuli ostrom valódi arca

Az Euronews tudósítója, Monica Pinna olyan emberekkel találkozott, akik túlélték a 9 hónapig tartó ostromot Moszul városában, és az előtte három éven át tartó Iszlám Állam terrorszervezet általi megszállást. Minden egyes ember, akiket ezeken a képeken látni fog, súlyos sérüléseket szenvedett és súlyosan traumatizált. Rajtuk kívül azonban még 54 ezer, ugyanilyen súlyos sérüléseket szerzett ember él csak Moszulban.

Máig nem tudni, hogy a harc, melyet az irakiak indítottak a város visszaszerzésére a peshmergákkal és az amerikai koalícióval, összesen hány ember életét követelte. Becslések 9 és 11 ezer fő közé teszik a halottak számát. Azok közül, akik visszatértek a városba, melynek romjain kívánnak most új életet építeni, sokan viselik magukon az elmúlt évek nyomait.

A kelet-moszuli Abdul Rahman-al csak röviden tudtunk beszélni. A hat éves kisfiú 2016 júniusában vesztette el a lábát egy bombázásában, melyben édesapja életét vesztette. A rehabilitációs centerbe a nagymamája hordja utánkövetésre, miután nemrég művégtagot kapott. Akisfiú szomorú és üres tekintete magért beszél.

A Handicap International központ leginkább háborús veteránokat támogat. Legtöbbjük amputált beteg, akiknek rehabilitációra van szüksége – de találkozni itt fiatalabb emberekkel is, akiknek gerincsérülése és égési sérülései vannak. Ezek a leggyakoribb háborús sérülések, melyeket itt gyógyítanak.

Hírdetés

Adil kezét az Iszlám Állam terroristái vágták le. Azt mondta, akkor kapták el, mikor el akart szökni a városból. Tudta, hogy szökési kísérletért sokakat megöltek már, ezért inkább azt mondta, hogy csak élelmet akart szerezni, amivel a családját eteti. 10 nappal később az ISIS nagy tömeget csődített össze, majd nyilvánosan levágta a kezét egy henteskéssel, hogy példát statuáljanak. Az Euronews stábja elkísérte, mikor műkezéért ment a központba.

Adil Abdul épp az otthona előtt sérült meg. Épp kinyitotta az ajtót, hogy kiengedje három gyermekét, mikor a robbanás történt. Elvesztette az eszméletét, és mikor magához tért, látta, hogy elvesztette a lábát. Ami ennél is fájóbb volt, hogy két gyermeke is meghalt a háromból. Az akkor 10 éves Ada nevű lánya túlélte ugyan a robbanást, de lábának nagy részét ő is elveszítette. A házuk jelenleg is romos, ők maguk rokonoknál húzzák meg magukat, míg az apa, Adil nem tud elég pénzt összeszedni arra, hogy újra lakhatóvá tegyék.

Ahmed mindkét lábát elveszítette 2016 novemberében egy robbanásban. Az anyja, aki a fotón közvetlenül mellette látható, egy lábát hagyta ott, férje és négy másik ember pedig belehalt a szerzett sérülésekbe. A családjukból összesen 26-an vesztették életüket, miután az ISIS elfoglalta a várost.

Euronews


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »