A Moszád ezúttal Tunéziában gyilkolt – Magyarországról érkezett "újságírónő" csalta kelepcébe az áldozatot

A Moszád ezúttal Tunéziában gyilkolt – Magyarországról érkezett "újságírónő" csalta kelepcébe az áldozatot

A Moszád emberei Tunéziában csütörtökön meggyilkolták Muhámmád ez-Zavári repülőgép-tervező mérnököt, akit Izraelben azzal vádolnak, hogy korábban pilóta nélküli kisrepülőgépeket tervezett a Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalom és a libanoni Hizbulláh számára. A mérnök hosszú évekig élt Szíriában, s az izraeli sajtó szerint azért is kellett meghalnia, mert kapcsolatot épített ki Irán és a palesztin Hamász között. A tunéziai hírek szerint egy „magyar újságírónő” interjúkészítés címén csalta kelepcébe a Moszád által meggyilkolt mérnököt. Az „újságírónő” egy nappal gyilkosság előtt azonban elhagyta Tunéziát. (Kilétének kiderítése a magyar titkosszolgálat feladata lenne…)

Az izraeli Moszád meggyilkolt egy Muhámmád ez-Zavári nevű repülőgépmérnököt a tunéziai Szfaksz (helyes arab kiejtéssel: Szafákisz) városában. A meggyilkolt mérnököt már két-három nappal ezelőtt eltemették, amikor tunéziai és más arab hírportálokon elkezdték híresztelni, hogy a Moszád emberei gyilkolták meg csütörtökön. A tunéziai rendőrség által sokáig visszatartott hír szerint Ez-Zavárit az autójában a volán mögött ülve végezték ki egészen közelről leadott, mintegy 15-20 lövéssel. A tunéziai biztonsági szervek állítólag megtalálták azt a négy autót, amelyet a merénylők használtak, majd maguk mögött hagytak. A nyomozók a bérelt gépjárművekben két hangtompítós marokfegyvert és mobiltelefonokat is találtak.

A Gázai övezetet kormányzó Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalom szóvivője, Musír el-Maszri szerint Muhámmád ez-Zavári meggyilkolásának körülményei kísértetiesen hasonlítanak a Dubájban néhány évvel ezelőtt Máhmúd el-Mábhúh ellen végrehajtott merénylethez, amelyet szintén a Moszád követett el. „A Moszád már történelmet írt az általa végrehajtott politikai gyilkosságokkal”, jelentette ki a palesztin szóvivő.

Hírdetés

A Jediot Áháronot című izraeli újság arab forrásokra hivatkozva írja, hogy Muhámmád ez-Zavári a gyilkosság előtt öt nappal tért vissza Szafákisz városba Törökországból és Libanonból. A Moszád merénylői úgy ejtették kelepcébe, hogy fölhívatták telefonon egy „magyar újságírónővel”, aki a kisrepülő-építés terén elért eredményeiről akart vele interjút készíteni. A tunéziai rendőrség szerint a „magyar újságírónő” azonban egy nappal a merénylet előtt elhagyta az arab országot, így a megbeszélt találkozóra már nem ő, hanem a Moszád emberei érkeztek, akik hidegvérrel kivégezték a mérnököt.

Tunézia területén sem először követ el gyilkosságot az izraeli Moszád, s mint a korábbi esetekben is történt, a helyi hatóságok ezúttal is bottal üthetik a gyilkosok nyomát. Mindenesetre a tunéziai rendőrség letartóztatott öt személyt, akiket a merényletben való részvétellel gyanúsítanak. A hír szerint a lefogottak között egy orosz hajó legénységének tagjai is voltak (Szafákisz a Gábeszi-öböl legnagyobb kikötővárosa Tunéziában – H. J.) A merénylet további fejleményeként lemondott ’Ábd er-Rahmán Bilhádzs ’Áli, a tunéziai nemzeti biztonsági szolgálat főnöke. A letartóztatott személyeket egyébként röviddel később szabadon engedték, ami azt is jelenti, hogy a tunéziai rendőrség bakot lőtt…

Hering J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »