A Most-Híd platform nem támogatja Gyimesi felvételét a Szövetség listájára

A Most-Híd platform nem támogatja Gyimesi felvételét a Szövetség listájára

A Most-Híd platform szombati tanácskozásán Sólymos László egykori vegyespárti elnök, ma a Szövetség-Aliancia Országos Tanácsának elnöke egyértelművé tette, hogy platform nem támogatja Gyimesi György parlamenti képviselő felvételét a Szövetség listájára. Ezzel szemben a Simon Zsolt-féle Magyar Fórummal való közös indulást fontosnak tartja, olyannyira, hogy még “kompromisszumokat” is hajlandók vállalni.

Rigó Konrád a Platform elnöke pedig azt hangsúlyozta, hogy a maguk részéről elutasítanak minden együttműködést “szélsőséges, poulista pártokkal és politikusokkal”. Ez a liberális szókészletben a nem progresszív, nem atlantista és nem liberális pártok mindegyikére igaz. Ez azt jelenti, hogy a Most-Híd platform a liberálisok és a HLAS felé terelnék a Szövetséget már most, a választások előtt. Ezt egyébként a Magyar Fórum irányába tett újabb nyitás is jelzi, Simon Zsolték Rigó Konráddal egyidőben letették voksukat a liberális fősodor mellett.

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón Sólymos arról beszélt, jó lenne, “ha a közösen hozott szabályokat mindenki betartaná, beleértve az országos elnököt”, Forró Krisztiánt is.

Sólymos az orosz-ukrán háború kapcsán leszögezte, “ebben a kérdésben nem lehet kétséget hagyni afelől, hogy melyik oldalon állunk”. Itt érdemes megjegyezni, hogy a Most-Híd platform elnöke, Rigó Konrád támogatja Ukrajna felfegyverzését, legutóbb pedig mélyen egyetértően nyilatkozott a kormány azon döntésével kapcsolatban, hogy 13 MiG-29-est adnak át Ukrajnának (2000 MiG-ekhez tartozó rakétával és KUB közepeshatótávolságú légvédelmi rendszerrel).

Kijelentette, hogy a szlovákiai magyar intézményi politikai képviselet érdekében a Most-Híd platform a Szövetség és a Magyar Fórum közös indulását szeretné elérni. Ezé hajlandó kompromisszumokra is, például elfogadhatónak tartja a párt nevének megváltoztatását úgy, hogy abban szerepeljen a Magyar Fórum neve is.

“Meggyőződésünk, hogy a közös indulás nem csak a Híd, de az egész Szövetség és a Magyar Fórum érdeke is”

mondta.

Hírdetés

Rigó Konrád arról beszélt, hogy a Most-Híd mindig hű marad alapgondolatához. Azt hangsúlyozta az orosz-ukrán háború kapcsán, hogy Oroszország nem csak Ukrajna ellen indított támadást, hanem minden olyan szövetségi rendszer ellen, amely szavatolja Európa biztonságát. Megjegyezzük, hogy egy ilyen szövetségi rendszer van, az a NATO, így Rigó lényegében arról beszél, hogy Oroszország megtámadta a NATO-t.

Kiemelte, hogy a Most-Híd Platform “szélsőséges és szélsőségesen populista” pártokkal és politikusokkal nem vállal semmilyen politikai közösséget. Egy mondattal később egyértelművé tette, hogy Gyimesi Györgyre utalt, hozzátette ugyanis, hogy minden Összefogás és MKP platformon belül politizáló egyént feltétel nélkül elfogadnak a Szövetség parlamenti listáján. 

Rigó szerint a választási lista csak azután kerülhet az Országos Tanács elé jóváhagyásra, hogy arra a grémium is rábólintott. Jelezte, hogy ha az országos elnök (Forró Krisztián, akinek nevét ezúttal sem ejtette ki) önhatalmúlag dönt a listáról, “az egész Most-Híd platformmal kerül szembe”, és veszélybe kerül “a Szövetség léte”.

Gyimesi Györgyre vonatkozó újságírói kérdésekre reagálva Sólymos László elmondta:

“Egy dolog biztos. A Most-Híd platform csaknem egésze negatívan viszonyul ahhoz a lehetőséghez, hogy Gyimesi György esetleg a Szövetség listáján induljon”

mondta, majd hozzátette, hogy nem támogatnák a grémiumon belül Gyimesi jelölését, bár állítása szerint még nem született erről konkrét döntés.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »