A mongol edzők jelenete a birkózás szegénységi bizonyítványa

A mongol edzők jelenete a birkózás szegénységi bizonyítványa

Továbbra sem csitulnak a hullámok a magyar birkózók olimpiai szereplésével kapcsolatban. A hazai szövetség már jövő hétfőre rendkívüli elnökségi ülést hívott össze az eredményesség javítása céljából, míg Kovács István alelnök szerint a Rióban tapasztalt elképesztő bíráskodás miatt ismét rossz a sportág megítélése világszerte.

Vélhetően még sokáig beszédtéma lesz a birkózásban tapasztalt bírói elfogultság, amit mindenki láthatott a riói olimpián. Ám nemcsak emiatt kerülhet ismét veszélybe a sportág, már ami az olimpiai programban való maradását illeti. Kovács István, az egyetlen magyar szabadfogású birkózó-világbajnok (1979, San Diego), illetve a moszkvai olimpia bronzérmese szerint egyenesen szegénységi bizonyítványt állított ki róluk a mongol edzők vetkőzős botránya az olimpia utolsó napján.

– Sajnos mindenki erre meg a bírók kissé fura döntéseire fog emlékezni, ha szóba kerül a sportág riói szereplése. Mindenki megrökönyödött a bírók ítéletén, ám amit ezután a mongolok műveltek, az túlment minden határon – jelentette ki az MNO-nak a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke.

A mongol Mandakhnaran Ganzorig alsónadrágra vetkőzött edzőjét kísérik le a küzdőtérről Fotó: Nic Bothma / MTI/EPA

Hírdetés

Kovács István számára hatalmas csalódás volt az, ahogy Lőrincz Viktortól szabályosan elvették a megérdemelt bronzérmét, és nem titkolta előttünk, mi állhatott ennek és a többi, furának csak jóindulattal nevezhető bírói döntés hátterében.

– Sajnos a bírói vonalon a sportdiplomáciánk jelenleg nulla. Korábban két-három magyar bíró is mindig ott volt a nagy világversenyeken, és ez sajnos az elmúlt időszakban megváltozott. A bíróknak is kvalifikálni kell a versenyekre, így az olimpiára is, és a nemzetközi szövetség részéről az orosz Mihail Mamiasvili felügyeli a küldést. Negyven főt választottak ki, amibe nem került be magyar. Az elnök szerb, Nenad Lalovics, míg a bírók vezetője német, így nem véletlen, hogy e három nemzet birkózóinak kedveztek az ítéleteik. Egy biztos, a bíráskodás színvonala és munkássága nem javított a sportág megbecsülésén. Őszintén remélem, hogy rövidesen ismét normális kerékvágásba kerülnek a dolgok, mert különben nagy gondban leszünk ismét – fogalmazott Kovács István.

Természetesen azt a hazai vezetők és szakemberek is látják, hogy változtatni kell valamin, mert az eredmények nem nagyon jönnek.

– Már ma, a hazaérkezést követően volt egy értekezlet, ahol a három szakágvezető feladatául kapta, hogy a lehető legrövidebb időn belül alakítsanak ki egy új koncepciót, ami újra eredményessé teheti a magyar birkózást. Hétfőre rendkívüli elnökségi ülést hívtunk össze, ahol már a beadott anyagok alapján szeretnénk bizonyos döntéseket meghozni – árulta el az egyetlen magyar szabadfogású világbajnok.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »