A Momentum már a külhoni magyar érdekek ellen is munkálkodik

A Momentum már a külhoni magyar érdekek ellen is munkálkodik

Nagy felzúdulást okozott Donáth Anna, a magyarországi Momentum Mozgalom európai parlamenti képviselőjének a Facebook-bejegyzése, amelyben arról tájékoztatja a követőit, hogy a liberális Progresszív Szlovákia/Spolu koalíció magyar jelöltjeivel együtt kampányolt Révkomáromban a platform magyar nyelvű programjának a bemutatóján.

Facebook bejegyzésében Donáth Anna azon felül, hogy miért érzi magához közelinek a liberális Progresszív Szlovákiát, azt írta, szerinte „komoly változásra van szükség a magyar-szlovák viszonyban. Mindkét ország kormányainak komoly felelőssége van abban, hogy idáig fajult a helyzet. Mind a magyar, mind a szlovák kormány túl sokszor fordult a nacionalizmus felé…”

Donáth szerint a Progresszív Szlovákia pontosan érti azt, miért fontos, hogy a magyar kisebbségek gondolatai, céljai és értékei is képviselve legyenek, szerinte a programjuk is erről tanúskodik, ami egyébként egyelőre nem több nagyon halovány célozgatásoknál.

A Progresszív Szlovákia nyári programbemutatóján, a magyar platform elnöke, a magyar gyökerekkel is rendelkező Martin Dubéci azt nyilatkozta, ők nem átfogó módon szeretnének a szlovákiai magyar problémákkal foglalkozni, inkább a polgár (feltételezhetően a „lojális” szlovákiai állampolgár) szemszögéből foglalkoznának a kérdéskörrel.

Apropó, nyugat-európai modellek, ott van például az autonómia, egészen bevett nyugat-európai modell. Ja, hogy az nem elég laza, és nem is elég individuális, ezért aztán szóba sem jöhet a liberálisoknál…

Hírdetés

Dubéci egyébként több szlovákiai párttal is elképzelhetőnek tartja az együttműködést, de szerinte a Magyar Közösség Pártja esetében gondot okozhatnak az Orbán Viktor kormányfőhöz fűződő kapcsolataik. A liberalizmusa úgy látszik, korlátok közé szorult, a magyar miniszterelnök és az MKP közötti együttműködésére már nem terjed ki.

Donáth Anna az ominózus facebook bejegyzésében azt viszont elmulasztotta megemlíteni, ami a felvidéki magyarok jó részénél a legnagyobb felháborodást okozta, azaz, hogy szerinte:

Hát ez az, amire eddig még Gyurcsány Ferenc sem vetemedett. Nyilván maga Donáth is érezhette, hogy ezzel a kijelentésével túllőtt talán a célon, ezért „felejtette el” ezt a közösségi hálón tett bejegyzésében is kiemelni.

Donáth Anna persze kapott hideget-meleget is a felvidéki magyaroktól. Többen felháborodottan kérték ki maguknak, hogy az ügyeikbe beleszóljon, ki visszafogottabb, ki durvább hangnemben, mások nemzetárulásról beszéltek, válasz Donáth Annától persze ezekre nem érkezett, csak a magyarországi momentumos pártszimpatizánsok küldték el a felvidéki magyarokat melegebb éghajlatra.

A felvidéki magyar kezdeményezés sem az egyedüli ilyen vonatkozású tevékenységük, Romániában például, ahol vasárnap lesz az államfőválasztás első fordulója, nem a magyar államfőjelölt Kelemen Hunort (RMDSZ) támogatták, hanem Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke Kolozsváron az ugyancsak liberális Dan Barna román jelöltet támogatja.

A közösségi oldalán ezt azzal indokolta: „nem szabad a másik nemzet ellen hergelni.” Csak azt nem értjük, mitől hergelés az, ha egy legitim nagyszámú kisebbség államfőjelöltet indít abban az országban, ahol él, és egy másik magyar őt támogatja.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »