A Moldovával való egyesülésről szól a legújabb alkotmánymódosítást célzó aláírásgyűjtés Romániában

„A (román) alaptörvényt akarjuk módosítani Románia 1918-as határainak elfogadtatása érdekében” – idézte a román média Mihai Chirica – a kormányzó Szociáldemokrata Pártból kizárt, immár független – jászvásári polgármestert, aki Moldva romániai része legnagyobb városának a nevében támogatást ígért a szükséges aláírások összegyűjtéséhez.

A városháza tájékoztató kampánnyal, szórólapokkal fogja segíteni az Egymillióan az Egyesülésért elnevezésű aláírásgyűjtést. Az alkotmánymódosító polgári kezdeményezést az Actiunea 2012 elnevezésű, Románia és – a szovjet utódállam – Moldova Köztársaság egyesülését követelő unionista ernyőszervezet aktivistái terjesztették a törvényszövegek jogharmóniáját vizsgáló úgynevezett törvényhozási tanács elé. A szakértői testület júliusban pozitívan véleményezte a kezdeményező bizottság alkotmánymódosító törvényjavaslatát, amely szeptember 19-én jelent meg a hivatalos közlönyben.

Hírdetés

A kezdeményezőknek ettől a dátumtól számítva fél év áll rendelkezésükre ahhoz, hogy összegyűjtsék az alkotmánymódosító javaslat parlament elé terjesztéséhez szükséges, legkevesebb félmillió támogató aláírást az ország megyéinek legalább feléből.

A kezdeményezők nem az alaptörvény valamely szakaszát akarják módosítani, hanem – a bolgár, cseh, lett, portugál, szlovén, spanyol alaptörvényhez hasonlóan – preambulummal akarják kiegészíteni a román alkotmányt. A javasolt szöveg arra utalna, hogy az alkotmányozók a román nemzet következő nemzedékei számára akarnak esélyt nyitni arra, hogy egy „egyesült, demokratikus, európai és jóléti államban” éljenek, a román nemzet békés, a nemzetközi jogot tiszteletben tartó, külső beavatkozástól mentes újraegyesülése révén.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »