A mohi atomerőmű harmadik blokkja megkezdte az áramellátást

A mohi atomerőmű harmadik blokkja megkezdte az áramellátást

A mohi atomerőmű harmadik blokkja megkezdte az áramellátást Mészáros Richárd2023. 02. 01., sze – 09:06

A Szlovák Villamos Művek (SE) a mohi atomerőmű harmadik blokkján végzett tesztek után január 31-én, kedden, nem sokkal éjfél előtt a hálózatra kapcsolta azt. A reaktor jelenleg a névleges teljesítmény 20%-át éri el – tájékoztatott a Szlovák Villamosművek szerdán a weboldalán.

Az erőmű kevesebb mint három héttel azután érte el ezt a fontos mérföldkövet, hogy a Szlovák Atomenergia-felügyelet (ÚJD) január 13-án jóváhagyta az energetikai üzembe helyezés megkezdését.

Hírdetés

„A mai nap mérföldkövet jelent a Szlovák Villamos Művek, az atomenergetikai mérnökök közössége és az egész ország számára. Mától a harmadik blokk a reaktorban felszabaduló hőenergiát villamos energiává alakítja át. Ez segít a kormánnyal kötött megállapodás teljesítésében, amelyben a Szlovák Villamos Művek vállalta, hogy 61,2077 eurós megawattóránkénti áron biztosítja az áramot a háztartásoknak, ami példátlanul alacsony áramárat jelent az EU-n belül” – mondta Branislav Strýček, a Szlovák Villamos Művek vezérigazgatója.

Martin Mráz, az atomerőmű igazgatója hozzátette, hogy a következő hetekben az új blokk az üzembe helyezés ütemtervének megfelelően rövid távú, tervezett leállásokkal működik majd.

A hálózatba kapcsolást a reaktor névleges teljesítményének 5, 15 és 20%-ának megfelelő teljesítményszinten végzett vizsgálatok előzték meg. Az SE többek között gőzfejlesztők biztonsági szelepeinek vizsgálatait hajtotta végre, ezeket pedig az erőmű tágabb környezetében is lehetett hallani.

(TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »