A módszer, amivel kevesebb, mint 10 perc alatt elalszol

A módszer, amivel kevesebb, mint 10 perc alatt elalszol

Ha te is azok táborát erősíted, akik nehezen alszanak el, és ezért reggel mindig fáradtak, akkor nagyon jól tudod, hogy a hagyományos trükkök nem mindig működnek… Összegyűjtöttünk néhány olyan tippet, ami segíthet abban, hogy akár 10 perc alatt álom jöjjön a szemedre – mert hogyan aludjunk 8 órát, ha abból kettőt forgolódunk, nem igaz?

Természetes, hogy a testünk megzavarodik, ha mindig más időpontban fekszünk le az ágyba. Nagyanyáinknak még egyszerű volt, hiszen napkeltével keltek, napnyugtával feküdtek, ami nagyjából mindig ugyanakkorra esik – amikor pedig változik, azt nem egyik pillanatról a másikra teszi, hanem szép lassan. Manapság ez már elég nehezen lenne kivitelezhető, és általában teljesen random időpontokban megyünk aludni, ami nagyon rosszat tesz a bioritmusunknak. Törekedj arra, hogy lehetőség szerint legalább az órát illetően kerülj ugyanakkor ágyba – nem kell percre pontosan, csak nagyjából – írja a bien.hu.

Bár úgy érezheted, hogy egy-két pohár bor még segíthet is, hogy sikeresen elaludj, sajnos ez nem így van. Az alkohol hatására kevesebb ideig vagy az aktív pihenéssel társított úgynevezett REM szakaszban, és egyébként is, teljesen belekavar az alvási ritmusodba, így hiába alszol nyolc órát, egyáltalán nem fogod kipihentnek érezni magad. Ha mindenképp kortyolgatnál valamit, egy elalvást segítő kamilla vagy citromfű tea ideális választás.

Ha mindenképpen inni akarsz alkoholt, azt lefekvés előtt másfél-két órával tedd, ennyi idő alatt az alkohol nagy része kimegy a szervezetedből, és nem lesz problémád az alvással.

Ez nyáron annyira nem esik jól, viszont a hidegebb hónapokban kifejezetten relaxáló hatású lehet.

Hírdetés

Amellett, hogy lelkileg feltölt (ki ne szeretne egy jó habos kádban lubickolni lefekvés előtt?), még a hormonháztartásodat is rendbe rakja, és segít ellazítani az izmaidat, ami hozzásegít a pihentető alváshoz.

Miután kijössz a kádból és bebújsz az ágyba, már tökéletesen előkészítetted a hangulatot ahhoz, hogy nyugodtan elaludj – plusz pont, ha levendulát is teszel a fürdővizedbe, hiszen az illata szintén szuperül ellazít.

Biztosan te is legalább annyira félsz szunyókálni napközben, mint én – benne van ugyanis a pakliban, hogy úgy kelsz fel, mintha legalább egy éve nem aludtál volna, és azt sem tudod hirtelen, hol vagy.

Kutatások azonban bebizonyították, hogy ha előre ütemezetten, megszabott ideig heverészel, az segíthet az éjszakai alvásból kimaradt energia pótlásában.

Az a lényeg, hogy kísérletezd ki, hány perc alvás a leghatékonyabb számodra, és maradj annál – az ébresztőóra a barátod, használd, hogy még véletlenül se magadtól ébredj meg a legeslegrosszabb időben.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »